Isabellah Andersson, här i Göteborgsvarvet 2016, blir ett rejält dragplåster i årets upplaga av Kraftprovet, loppet som traditionsenligt avgörs i ­vacker slussmiljö i Trollhättan. Isabellah har startat i Kraftprovet fem gånger, vunnit tre (2008, 2009 och 2013) och kommit tvåa vid två tillfällen (2006 och 2007).
Isabellah Andersson, här i Göteborgsvarvet 2016, blir ett rejält dragplåster i årets upplaga av Kraftprovet, loppet som traditionsenligt avgörs i ­vacker slussmiljö i Trollhättan. Isabellah har startat i Kraftprovet fem gånger, vunnit tre (2008, 2009 och 2013) och kommit tvåa vid två tillfällen (2006 och 2007).

Isabellah affischnamn i årets kraftprov

LÖPNING: Kraftprovet Om en och en halv ­månad är det dags för årets ­löparfest i Trollhättan – Kraftprovet. Men redan nu kan tävlingsledaren Lars-Göran Dandebo släppa en bomb: Sveriges i särklass bästa kvinnliga maratonlöpare kommer att stå på startlinjen.

ANNONS
|

Kraftprovet i Trollhättan (15 juli) är en gammal fin sommartradition som varje år lockar en stor skara motionärer – och en klick riktigt bra elitlöpare. Årets upplaga kommer inte att utgöra något undantag i det avseendet. På startlinjen står bland andra Isabellah Andersson, Hässelby SK, som med sina 27 SM-guld är landets oomstridda löpardrottning på längre distanser. Förutom en skrälldus SM-guld har Isabellah också sju segrar i Stockholm Marathon. – Vi kör ju gemensamma träningar inför Kraftprovet och plötsligt dök Isabellah upp bland alla motionärer. Jag ställde förstås frågan om hon hade lust att starta i Kraftprovet och hon sa ja direkt, berättar Lars-Göran Dandebo, tävlingsledare för Kraftprovet. Isabellah Andersson har en naturlig koppling till Trollhättan där lillasyster Sylvia bor tillsammans med Henry Gross, båda som bekant mycket duktiga löpare de också. – Isabellah var förresten och tittade på Marathonstafetten nyligen i Strömslund och då började hon prata om att ställa upp med ett familjelag nästa år. Ett hyfsat lag i så fall ... Isabellah Andersson ska för övrigt springa Stockholm Marathon i morgon och räknar som vanligt med god segerchans. – I Kraftprovet blir hon förstås storfavorit, men man vet ju aldrig riktigt vilka som kommer i övrigt och vilka som anmäler sig i sista stund, säger Lars-Göran Dandebo och berättar att ytterligare topplöpare är på gång: – Förra året kom en nord­afrikansk tjej som tävlade för Ullevi hit och vann damklassen. Nu kan det komma ett gäng från Etiopien också. Lars-Göran Dandebo har fått en påringning från en manager i Etiopien som ­arrangerar ett seedningslopp där de två bästa herrarna och damerna skickas till Sverige på en sommarturné. Det drar arrangerande TSOK och TIF Friidrott nytta av. – De allra bästa ska ju tävla i OS, men de här löparna håller sannolikt svensk landslagsklass, eller bättre än så. Förutom de redan nämnda hoppas Dandebo på att Norge som vanligt skickar ett kapabelt gäng och att de bästa löparna i närområdet ställer upp, såväl Hälle IF som Strömstad LK har ju aktiva av hög klass. – Och som vanligt ska vi försöka få hit Mikael Ekvall, säger Lars-Göran Dandebo. Vänerborgsbördige Ekvall som tävlar för Strömstad och som finns med i den trupp som representerar Sverige i EM i Amsterdam 6-10 juli. I övrigt konstaterar Dandebo att förberedelserna inför loppet flyter på enligt plan, att antalet anmälda hittills följer kurvan från i fjol och att man i år köpt på sig fler nummerlappar. – Vi siktar högt, på 2 500 totalt i alla loppen. I år ­delar vi också ut en extra fin ­medalj med anledning av stadens 100-årsjubileum.

ANNONS
ANNONS