Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Kvalfyllda tider. Alexander Mayborn och hans Blåsut BK ser sig själva som en outsider när kvalet till bandyallsvenskan nu drar igång.

  Mayborn: "Vi är underdogs i kvalet"

  Blåsut BK vann serien, och nu stundar kvalet till allsvenskan. – En bonusgrej, vi hade inte räknat med det här redan, säger spelande tränaren Alexander Mayborn.

  – Föreningen har som målsättning att nå allsvenskan inom fem år där detta är år ett. Vi är underdogs i kvalet, säger Alexander Mayborn inför den resa som inleds på bortais mot IFK Kungälv i afton.

  – Jag håller Kungälv som den stora favoriten. De har inte riktigt fått ihop det under säsongen, men har ett spelarmaterial för den övre halvan av allsvenskan. Samtidigt har vi inget att förlora och vet att om vi gör det vi ska är vi bra, säger Mayborn.

  Till den här säsongen iklädde sig den forne elitseriespelaren för första gången rollen som tränare, vilket inneburit många nya insikter.

  – Att vara tränare hämmar mig som spelare, jag kan komma på mig själv med att åka runt och tänka på detaljer jag inte funderat på annars. Och det är svårt att som tränare berätta hur alla ska göra och sen gå ut och slå ett felpass, haha. Men när jag tar på mig hjälmen är jag spelare.

  Förklaringen till den succéartade säsongen har många förklaringar enligt Alexander.

  – Laget är en bra grupp, med äldre och rutinerade killar blandat med unga talanger. Rollerna är väldigt tydliga och alla accepterar sin egen – det är något som talar för oss i längden. Alla är lika mycket värda, från den som gör mycket mål till den som rusar ut och täcker en hörna, säger han.

  En annan faktor som Alexander tror spelat in under säsongen är träningsdosen.

  – Vi har klivit ner i träningsmängd och folk undrade vad det var frågan om. Men jag hade det klart för mig från början: På den här nivån går det inte att träna som ett elitserielag. Spelarna jobbar hundra procent och har ett liv vid sidan om, säger Alexander och fortsätter:

  – Hellre färre pass med bättre kvalitet. Sen ska förstås spelarna vara bra tränade, men vissa delar får de sköta själva. Vi behöver inte ses varje dag och det gör att suget finns där. Vi går in i kvalet med jättemycket energi.

  Förutom IFK Kungälv – som slutade trea från slutet i allsvenskan – får Blåsut tampas med Katrineholm Bandy och Skirö AIK som vann division 1 mellersta respektive södra.

  – Vi kliver in avslappnade i det här, har vunnit serien och gjort det bra. Vår egen prestation är i fokus så får vi se hur långt det räcker.

  Skador och sjukdomar gör att Blåsut riskerar att få klara sig utan Tobias Källqvist, Fredrik Källqvist och Viktor Weiselius i kväll.

  Se också: Mayborn om annorlunda träningsgreppet