Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/9
ANNONS ▼

När Sean Connery swingade på Lyckorna

Kända och okända golfspelare har flockats på 50-årsjubilerande Lyckorna Golfklubb, men frågan är om inte Agent 007 är den mest kände.

Det var i slutet av juli 1982 som Sean Connery spelade en runda på banan i samband med en privat tillställning i Stenungsund. På plats fanns också bland andra världsmästaren i Formel 1-racing, britten James Hunt och svenske världsmästaren i tungviktsboxning, Ingemar Johansson.

För Connery var detta en kort semester innan han senare på hösten skulle börja inspelningarna av "Never say never again". Inspelningen var en comeback till Bond efter ett upphåll på 13 år. Det blev hans femte och sista film som den förste - och enligt många - bäste tolkaren av den ikoniske agenten 007. 

I samband med golfrundan fick Bohusläningen och några andra medierepresentanter en kort pratstund med den världsberömde skotten.

Den då 52-årige skådespelaren var enligt vår reporter solbränd och vältränad när han slog ut på banan, men att han blivit äldre än i de tidigare filmerna avslöjades av ett något tunnare och gråare hår på huvudet som mest doldes av en solhatt.

- Jag får ordna så det inte syns i filmen, sa Connery med ett Bondskt leende på läpparna.

Golfen har i många år legat honom varmt om hjärtat och vid besöket på Lyckorna hade han åtta i handicap vilket är mycket bra för en amatör. Fast det hjälpte nog att ha ett eget hus på en bana i spanska Marbella
En med särskilt goda minnen av besöket är Anders Hansen som såg att det saknades en caddie till Connerys sällskap

– Jag såg att en i gänget saknade caddie, så jag frågade om jag fick bli det, berättar han i klubbens kommande jubileumsmagasin. 

Enligt Hansen spelade Sean Connery fantastiskt, men mest mindes han den 190 centimeter långe och före detta lastbilschauffören som enorm och överväldigande.

– När Sean Connery frågade mig hur man ska spela hål 5 visste jag inte vad jag skulle svara. Jag var 14 år och hade kanske 15 i hcp. Jag sa väl något idiotiskt om att slå långt och rakt, berättar han.

Det finns såvitt känt inga rörliga bilder från detta tillfälle, men på Youtube finns detta klipp från Connerys Bondfilm "Goldfinger" från 1963. Det var också där som Connerys golfintresse väcktes.

 

Sir Thomas Sean Connery

Han föddes 25 augusti 1930 i Edinburgh, Skottland.
Han har spelat in närmare 50 filmer och dubbades 2002 till riddare av drottning Elisabeth.
2004 lämnade han skådespeleriet för att pensionera sig. trots fler a erbjudanden har han aldrig återvänt till den vita duken, men istället lånat ut sin karakteristiska röst till tv-spel och animerade filmer.
Han fick 1988 en Oscar för bästa manliga biroll i De omutbara.

MEST LÄST