Ny seger för formsvag Maharajah

ANNONS
|

Maharajah, körd av Örjan Kihlström, vann som storfavorit i lördagens V75-omgång på Mantorpstravet. Segermarginalen var inte stor men tränaren Stefan Hultman var nöjd.

- Hade Maharajah vunnit lätt så hade jag gjort något fel, för hästen ska inte vara i form nu, sade han.

Det är om drygt fyra månader som Sveriges nya superstjärna ska vara som bäst. Då möter han Frankrikes bästa hästar, i världens tuffaste travlopp Prix d'Amerique.

Senast en svensk häst var först i mål Prix d'Amerique var Ina Scot 1995.

- Det gäller att verkligen ha is i magen och inte toppa formen för tidigt. Jag har lärt mig mycket av fransmännen som är mästare på att pricka formen till de stora loppen. Jag fick frågan varför inte Maharajah var bättre i dag, men hade han vunnit överlägset på en 1.12-tid så hade jag ju gjort något fel och toppat formen för tidigt, sade Stefan Hultman till TT.
Formen ska stegras

Örjan Kihlström körde fram utvändigt om ledande Yanantin Boko på första långsidan med Maharajah. De låg en längd bakom runt sista kurvan men med 200 meter kvar petade Kihlström in högsta växel och segern blev säker på 1.13,0.

ANNONS

Kihlström gav Maharajah betyget "godkänd".

- Det var inte rätta trycket i honom men han avgjorde ändå säkert. Maharajah har en bra bit kvar till toppformen men det är ju långt till Prix d'Amerique (den 30 januari) och han ska ju bli bättre och bättre. Vi får bara hoppas att han får vara frisk och tävla på i höst, sade Kihlström.

Tränare Stefan Hultman har planen klar:

- Nu blir det fem veckor till SM på Åby. Ett passande lopp över lång distans. Sedan får Maharajah starta på, i så enkla gäng som möjligt, och formen ska stegras ordentligt i januari. Vi startar nog i Prix de Belgique två veckor innan Prix d'Amerique, bara för att han ska få bekanta sig med Vincennes-banan.
Dubbelseger från spets

Torbjörn Jansson tog en dubbelseger på V75 - både från spets. Efter två målfotoförluster var Pinepower Rose ensam på plan i sin debut i Silverdivisionen.

En populär hemmaseger för tränare Didrik Melinik som driver ett mindre stall med endast 20 hästar.

Janssons andra spetsvinnare Caddie Eagle tränar han själv.

- Jag visste att mycket skulle avgöras i starten och när vi fick spets så var det rätt så lugnt. Caddie Eagle har mött dom bästa fyraåringarna varje gång och det var ju inte långt ifrån att han kvalade in till Derbyt. En mycket fin häst, sade Jansson.
ANNONS