Argentina illa ute i VM efter supertabbe

Pressen på Argentina. Då gick det åt pipan. Stor syndabock? Willy Caballero som serverade Ante Rebic och bäddade för Kroatiens 3–0-seger.

|

Ett poäng på två VM-matcher hittills. Knappast godkänt för ett stjärndrypande lag som Argentina.

Nu ser läget prekärt ut för "La Albiceleste" som, beroende på hur det går mellan Nigeria och Island, kan bli tvingade att vinna sin avslutande gruppspelsmatch mot just Nigeria.

Då får de argentinska fansen hoppas på islossning efter två krampaktiga matcher.

Först en blek figur mot Island, där man bara fick med sig ett kryss, sedan man tappat ledningen och sedan Lionel Messi missat en straff.

Supertabbe av Caballero

Och nu alltså en brakförlust mot Kroatien med 0–3.

En som lär hamna i skottgluggen för en hel del kritik efter matchen är Argentinas 36-årige målvakt Willy Caballero. Det var nämligen han som bäddade för Kroatiens seger.

Tidigt i den andra halvleken rullade bollen hem till Caballero som i ett försök att lyfta bollen över Ante Rebic misslyckades fatalt. Träffen var för svag, Rebic tog den på uppstuds – och sköt med ett distinkt volleymål 1–0 till Kroatien.

Men Argentinas förbundskapten Jorge Sampaoli tar målvakten i försvar och lägger syndabocksstämpeln på sig själv.

- Det är jag som måste ta de avgörande besluten, säger han.

- Jag behövde forma en plan för den här matchen. Om jag hade gjort saker annorlunda hade det kunnat gå bättre. Det är inte realistiskt att skjuta skulden på Caballero.

Sampaoli, med en bänk fylld med offensiv kraft, satte in bland annat in Gonzalo Higuaín och Paulo Dybala. Men det hjälpte inte. Utan olyckan bara fortsatte.

Förnedrande mål

Real Madrids mittfältare Luca Modric passade på att utöka med tio minuter kvar och då var det luften ur Argentina, vars anstormning inte var speciellt... effektiv. I stället fastställde Kroatiens Ivan Rakitic, med ett lätt förnedrande mål, slutresultatet i 90:e minuten och skickade Kroatien till åttondelsfinal.

- Tack och lov gjorde vi tre underbara mål. Det lossnade för oss i dag, vi satte målen och det är viktigt, säger Modric till Fifa.

- Men det viktigaste var att vi gjorde en toppmatch i 90 minuter. Vi klarade det första målet – att gå till åttondelsfinal.

Tog sig Argentina fram till några lägen över huvud taget under matchens 90 minuter, frågar sig vän av ordning?

Jovars.

Argentinas klart bästa läge kom i den första halvleken. Men Enzo Pérez som fick chansen bommade öppet mål och utöver det var det torftigt med tanke på vilket offensivt kapital man har.

- Efter deras mål var vi känslomässigt knäckta och vi hade inga fotbollsmässiga medel för att förändra matchbilden, säger Sampaoli.

Och efter matchen kablades bilder ut på en stortjutande och besviken Diego Maradona på läktarplats.