Buffalos scout: Dahlin är en unik talang

Alla tror att Buffalo Sabres kommer att välja Frölundas back Rasmus Dahlin första i NHL-draften i Dallas i natt. Klubbens svenska scout Jan-Axel Alavaara berättar om mötet med Dahlin i Göteborg och om hans intryck av 18-åringen.

ANNONS
|

Redan i mitten på säsongen började telefonen ringa hemma hos Rasmus Dahlin. Det var NHL-klubbar som hörde av sig och ville prata. Och flera klubbar har kommit till Göteborg för att möta honom.

- De ville träffa mig, göra sig en bild av vem jag är, berättar Rasmus Dahlin för TT.

En av klubbarna som varit på plats är Buffalo Sabres, laget som var sämst i NHL den senaste säsongen, som vann draft-lottningen och som därmed får välja först av alla. Klubbens tränare Phil Housley har förklarat att han anser att klubben ska lägga beslag på Dahlin.

ANNONS

Hälsat på i Göteborg

Buffalos Sverige-scout är den tidigare Frölundabacken Jan-Axel Alavaara. Han bekräftar att han under säsongen hälsat på i Göteborg.

- Rasmus är en intressant spelare. Självklart har jag träffat honom och pratat med honom, säger Alavaara till TT.

Han betonar att han träffat 25 andra spelare i Sverige.

Ändå råder det ingen tvekan om att Alavaara är imponerad av Frölundabacken.

- Jag är positiv till honom och det har jag meddelat Buffalo, säger han.

En högprofilkille

Han berättar att scout-organisationen har träffats och diskuterat spelare inför draften.

- Vi har träffats och diskuterat 120 spelare. Det är så scoutingen går till. Alla har olika åsikter och så kommer man fram till vilka man vill satsa på. Rasmus är en högprofilkille. Men det finns några till ute i världen som är jättebra hockeyspelare, säger Alavaara.

ANNONS

Det handlar inte bara om att bedöma hur en spelare presterar på isen. Scouten tittar också på saker utanför rinken.

- Absolut. Vi bedömer hela paketet. Man pratar med föräldrar, med kompisar, med tränare, med allihop. Som hockeyn ser ut i dag så får du egentligen inte ha några svagheter alls som spelare. Det är så mycket pengar som läggs på de här toppkillarna. Som klubb får man inte gå fel på dem. Man måste ha koll på allting runt omkring.

Draften hålls i Dallas den 22 och 23 juni. Buffalo har lottats att få välja först. Bara en svensk spelare har gått som etta i draften tidigare. Det var Mats Sundin 1989.

TT

Fakta: Jan-Axel Alavaara

Karriär som spelare: Team Kiruna 1992–95, Modo 1995–2001, Frölunda 2001–07, Kloten 2007–08, Wolfsburg 2008–11, Skellefteå/Linz 2011–12.

Karriär som del av staben: Modo 2012–16 (assisterande tränare), Buffalo 2016–18 (scout), Adler Mannheim 2018– (manager).

Fakta: Rasmus Dahlin

Född: 13 april 2000 i Trollhättan.

Familj: mamma Åsa, pappa Martin och storebroder Felix, 20.

Längd/vikt: 188 centimeter/85 kg.

Position: Back.

Klubb: Frölunda.

Moderklubb: HC Lidköping.

Facit i SHL och SM-slutspel: 12 mål och 19 assist på 87 matcher.

Meriter: OS-uttagen i våras, JVM-silver 2018 och fyra 2017. Utsedd till bäste back i årets JVM. Två säsonger i SHL med Frölunda.

Aktuell: Tippas gå först i NHL-draften i Dallas under natten till midsommardagen.

ANNONS