Anna Holmlund. Arkivbild.
Anna Holmlund. Arkivbild.

Holmlund: "På julafton ska jag kunna gå"

Anna Holmlund gör framsteg. Den förra skicrosstjärnan har ett nytt mål.

ANNONS
|

I december förra året kraschade Anna Holmlund på träning och skadade sig allvarligt. Sedan dess har hon flyttat hem till Sundsvall, till en ny lägenhet nära Södra Berget där hon började åka skidor som ung.

Där vill hon åka skidor igen.

- Det är därför jag tränar som jag gör, för att kunna åka skidor, säger hon till tidningen.

Inviger bana

Återhämtningen efter den svåra hjärnskadan går framåt. På lördag ska hon för första gången sedan olyckan möta en större publik. Hon ska tillsammans med längdstjärnan Charlotte Kalle inviga en handikappanpassad skidanläggning i Alnö.

ANNONS

- Jag ska inviga banan. Det ska bli kul. Jag vill köra banan först, säger Holmlund.

Förutsättningarna för Holmlunds återhämtning har blivit bättre. Holmlunds föräldrar har gått en byråkratisk kamp för att deras dotter ska få en bättre tillvaro. Även där har det skett framsteg.

- Vi är jätteglada att Försäkringskassan vill ge Anna mer tid med assistenter. Det känns fantastiskt. Anna behöver ha två personer hos sig när hon är vaken och om vi pusslar kan hon få det när hon behöver det nu.

Holmlund får numera hjälp av två assistenter. Efter en olycka i hemmet när hon försökte resa sig i rullstolen. Kontakten mellan hjärnan och hennes högra sida fungerar inte som det ska och den 185 centimeter långa föll in i en betongvägg.

"Behöver otroligt mycket hjälp"

- Anna behöver otroligt mycket hjälp, hon behöver hjälp med allt, säger mamma Margaretha.

ANNONS

- Men hon är med på ett annat sätt. Vi kan ha roligt tillsammans och hon bjuder på sig själv.

Utöver fysisk träning gör även Holmlund övningar för att förbättra sin kognitiva förmåga, prata, skriva, minnas, räkna och sjunga.

På frågan vad Annas jobb är, svarar hon:

- Att bli bättre.

Och tillvaron för att lyckas har också blivit bättre.

- Det är först nu vi börjar få ordning på tillvaron, säger mamma Margaretha.

- Det känns som att nu, nu börjar resan.

ANNONS
TT
Fakta: Anna Holmlund

Född: den 3 oktober 1987, i Sundsvall

Sport: Skicross

Klubb: Sundsvalls slalomklubb

Främsta meriter: OS-brons i Sotji 2014, VM-brons 2011, vinnare av den totala världscupen 2011, 2015 och 2016.

Karriär: Holmlund var en lovande alpinåkare med flera ungdoms-SM-guld och spelade också i flicklandslaget i fotboll. Hon tävlingsdebuterade i skicross först som 20-åring och redan året därpå vann hon sin första världscuptävling. 2011 tog hon hem den totala världscupen. I OS-debuten 2010 slutade Holmlund sexa. Säsongerna därefter råkade hon ut för två allvarliga knäskador och karriären var i fara. Men hon kom tillbaka och tog brons i OS i Sotji 2014. Sedan dess har hon varit sportens dominant med segrar i den totala världscupen både 2015 och 2016.

ANNONS