Island krossade Turkiet på bortaplan.

Island nära fotbolls-VM efter kross

Efter EM-succén i fjol har Island fått vittring på en ny lavahet mästerskapssommar. 3–0-segern i VM-kvalet mot Turkiet – dessutom på bortaplan – kommer högt upp på listan över isländska fotbollsskalper. Nu räcker det med seger mot Kosovo för att nå VM.

|

Förbundskaptenen Heimir Hallgrimsson har inte längre parhästen Lars Lagerbäck vid sin sida, men landslaget klarar sig bra även utan den helgonförklarade svensken.

Som på fredagskvällen i Eskisehir, när Island krossade Turkiet som inte hade förlorat en hemmalandskamp på flera år.

Ettan satte Johann Gudmundsson i 32:a minuten – en halvträff som seglade in i mål efter Jón Dadi Bödvarssons fina förarbete. Tvåan kom distinkt från Birkir Bjarnasons vänsterfot sex minuter senare, efter lite slappt turkiskt försvarsspel.

Turkiet hade bollen (64 procent i första halvlek) men Island skapade chanserna och Lagerbäck måste ha slickat sig belåtet om munnen om han såg matchen.

Árnason satte trean

Andra halvlek var bara fem minuter gammal när matchen punkterades. Efter en hörna var islänningarna både etta och tvåa på bollen och förre djurgårdaren Kari Árnason stötte in 3–0 från nära håll.

För Turkiet är VM bara att glömma, men Island kan fortsätta drömma.

Tack vare finländaren Pyry Soiri har Island nämligen ett kanonläge inför sista omgången på måndag. Soiri kvitterade till 1–1 i slutminuterna borta mot Kroatien – ett mål som gör att islänningarna toppar gruppen på 19 poäng, två före Kroatien och Ukraina.

Island kan därmed avgöra på egen hand mot gruppjumbon Kosovo hemma i Reykjavik. Ukraina och Kroatien möts samtidigt i Kiev.

Spanien VM-klart

I Alicante visade stora delar av den spanska publiken sitt missnöje med Gerard Piqué. Den 30-årige Barcelonamittbacken – som har varit öppet för en katalansk självständighetsomröstning – faller inte fansen i smaken och buades ut så fort han fick bollen i matchen mot Albanien.

Rodrigo, Isco och Thiago Alcántara gjorde, redan innan halvtimmen var spelad, målen i 3–0-segern och Spanien kan kvittera ut VM-biljetten efter att grupptvåan Italien bara fått 1–1 hemma mot Makedonien.

I Grupp D sänktes Serbien av Louis Schaub, som satte Österrikes 3–2-mål i Wien i 89:e minuten. Serberna har ändå VM-avancemanget i egna fötter inför slutomgången, då seger hemma mot Georgien räcker. Samtidigt är det upplagt för en het drabbning i Cardiff, där Wales (17 poäng) och Irland (16) verkar få göra upp om andraplatsen som kan ge playoff.

På fredagen vann Wales med 1–0 borta mot Georgien (Tom Lawrence) och Irland kan tacka Daryl Murphys måldubbel för 2–0-segern hemma mot Moldavien.

Fakta: VM-klara lag