Fotbollslandslaget, här under EM i somras, har fått ett nytt avtal som gäller över 2020.
Fotbollslandslaget, här under EM i somras, har fått ett nytt avtal som gäller över 2020.

Landslagsavtalet klart – ingen galabojkott

Det har tagit ett år. Men nu är ett nytt landslagsavtal på plats för fotbollsdamerna. Och hotet om en bojkott av fotbollsgalan är därmed avvärjt. "En otrolig lättnad över att avtalet är klart", säger Caroline Seger.

ANNONS
|

Förhandlingarna har pågått i ett år utan att parterna har lyckats komma överens. Därför har spelarna hotat med bojkott av fotbollsgalan på måndag.

Nu har parterna enats om ett avtal som sträcker sig till och med 2020.

"Det har varit en lång process för alla parter. Jag är glad att vi nu kan gå vidare och fokusera på det sportsliga. Nu ser vi alla fram emot en fantastisk fotbollsgala där svensk fotboll ska hyllas", säger landslagskaptenen Caroline Seger till förbundets webbplats.

Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen som har förhandlat för damlandslaget, säger till TT att man är "jätteglada för spelarnas skull att det finns ett avtal som de är nöjda med. Vi är också glada för att fotbollsförbundet är nöjda med avtalet".

ANNONS

- Det här är viktigt för framtida generationer också. Något att ta avstamp från. Det visar att fotbollsförbundet tycker att tjejerna är viktiga och betydelsefulla, säger Erlingmark.

"Får bättre förutsättningar"

Enligt Aftonbladets kartläggning fick landslagsspelarna tidigare 2000 kronor för ett landslagsuppdrag, oavsett hur långt lägret var eller var lägret hölls. Några små tillägg och bonusar har funnits, framför allt på mästerskap, men ofta stannade ersättningen på under 250 kronor per dygn före skatt. Nivån ska inte ha varit högre ens på Algarve cup där spelarna är borta hemifrån i närapå två veckor.

Hur det nya avtalet ser ut vill inte parterna berätta.

- Självklart får spelarna bättre förutsättningar när de spelar i landslaget, säger Erlingmark.

TT: Fick ni igenom era krav?

- Vi är nöjda, svarar Magnus Erlingmark.

ANNONS

Motpartens förhandlare, fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger till TT att avtalet innehåller "en del olika saker och parametrar".

"Positiva signaler"

Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl menar att avtalet "ger svenska landslagsspelare möjlighet att fortsätta konkurrera om medaljer".

"Det här skickar dessutom positiva signaler till unga spelare. Det är värt det hårda jobb vi lägger ner. Nu tar vi ett stort steg framåt", säger hon.

Att avtalet blev klart först efter att landslagsspelarna hotade med bojkott av fotbollsgalan har inte påverkat förhandlingssituationen, säger Håkan Sjöstrand.

- Det ledde bara till att vi fick annat brus att hantera. Målsättningen var, sedan vårt senaste möte i förra veckan, att vi skulle bli klara den här veckan. Och nu har vi fått detaljerna på plats. Nu ser vi fram emot fotbollsgalan där damerna är en viktig och väsentlig del när vi vill hylla svensk fotboll, säger han.

Landslagsbacken Magdalena Eriksson är väldigt glad över beskedet om det nya avtalet.

"Åh vilka härliga nyheter! Bra jobb alla!", skriver hon på Twitter.

TT
Bakgrund: Avtalskonflikter i damfotbollen

Avtalen mellan olika fotbollsförbund och deras damlandslag har hamnat i fokus det senaste året.

Efter EM i somras, där Danmark tog silver, intensifierades förhandlingarna men man lyckades inte komma överens till landskampen mot Nederländerna den 15 september, och matchen ställdes in. Även VM-kvalpremiären mot Ungern den 19 september var hotad, men ett preliminärt avtal slöts över matchen.

Den följande VM-kvalmatchen mot Sverige ställdes dock in eftersom spelarna vägrade en ny preliminär uppgörelse. Även om den efterföljande matchen mot Kroatien kunde spelas på grund av en ny tillfällig lösning, är parterna långt ifrån att komma överens.

De norska A-landslagen får från och med nästa år lika stor ersättning när de är på landslagsuppdrag efter att just herrarna avstått från en del av potten.

De svenska landslagsspelarna har under hela 2017 förhandlat med Svenska fotbollförbundet (SvFF) om att få till ett avtal om ersättningar.

Enligt Caroline Seger, som tillsammans med Nilla Fischer, Lotta Schelin, Hedvig Lindahl och Spelarföreningen skött förhandlingarna med SvFF, har parterna varit långt ifrån att nå en överenskommelse.

12 november bekräftade Caroline Seger att damlandslaget planerade att bojkotta fotbollsgalan den 20 november om det inte fanns ett nytt avtal före det. Men hon tillade att det är upp till varje landslagsspelare att välja att gå på galan eller inte.

Förbundet har uppgett att det i lördags fick de senaste kraven från Spelarföreningen, men att förbundet inte hann reagera på kraven innan nyheten om bojkotten kom.

På onsdagen kom beskedet att förbundet och damlandslaget är överens om ett nytt fyraårsavtal.

ANNONS