PSG nära avancemang – Liverpool illa ute

Paris SG:s offensiva krafter levererade när de behövdes som mest. Då kunde inte Liverpool svara. Vårens finalist är illa ute i höstens Champions League-gruppspel efter 1–2-förlusten borta i Frankrike.

|

Inför onsdagens näst sista omgång skiljde endast en poäng mellan topptrion Napoli, Liverpool och Paris SG i Champions Leagues grupp C.

Samtidigt som Napoli gjorde vad som förväntades hemma mot Röda Stjärnan (vann med komfortabla 3–1) så ställdes Paris och Liverpool mot varandra i kampen om att sätta sig i ett vettigt läge att gå vidare inför slutomgången.

Och det var hemmalaget PSG som kändes vassare, farligare och bättre än gästerna från Merseyside.

Bernat oväntad målskytt

Trots att man mönstrade offensiva stjärnor som Neymar och Kylian Mbappé så skulle 1–0-målet komma från en desto mer oväntad målskytt, nämligen Juan Bernat. Vänsterbacken tog emot en misslyckad rensning från Virgil van Dijk i straffområdet, avancerade, och placerade in ledningsmålet efter knappa kvarten.

När hemmalaget ökade på till 2–0 i minut 37 var målskytten desto mer väntad, när brassestjärnan Neymar utnyttjade en målvaktsretur.

En eventuell räddningsplanka skulle uppdaga sig för gästerna precis innan pausvilan, när James Milner fick chansen att reducera från straffpunkten, vilket han också gjorde.

Närmare än så kom dock aldrig Liverpool – som nu behöver vinna med minst två mål (alternativt 1–0) hemma mot gruppledaren Napoli för att vara säkra på att ta sig vidare. För Paris räcker en poäng.

Eriksen räddade Spurs

Tottenham var tvunget att vinna redan under kvällen hemma mot Inter i grupp B för att hålla liv i sina åttondelsdrömmar. Inter å andra sidan kunde boka åttondelsplatsen vid "bara" ett kryss – något de inte skämdes för att visa under den första halvleken på Wembley, där Tottenham fick styra och ställa. Närmare mål än ett ribbskott från Harry Winks kom dock Londonlaget inte innan pausen. Den andra halvleken skulle få ett liknande utseende.

Med en väsentlig skillnad.

Inhoppande danske stjärnan Christian Eriksen avslutade med bestämdhet ett delikat fotbollsanfall i den 80:e minuten, som innehöll både en sololöpning a la Moussa Sissoko och en straffområdespiruett av Dele Alli, och gav Spurs en 1–0-seger.

Det innebär att Tottenham nu är vidare vid seger borta mot redan klara gruppsegraren Barcelona (seger mot PSV med 2–1) i den avslutande omgången. Detta oavsett vad Inter hittar på i sin avslutning hemma mot PSV, tack vare inbördes möten mot Milanolaget.

Avgjort i grupp A och D

I grupp A blev Dortmund klart för åttondelsfinal via 0–0 hemma mot Club Brygge. Redan tidigare hade då Atlético Madrid säkrat avancemanget efter en 2–0-seger hemma mot Monaco.

För Monaco innebar förlusten att man nu inte ens har chans till att nå tredjeplatsen och Europa League-spel efter att enbart ha spelat in en poäng på fem matcher. En ny tuff motgång för tränaren, tillika förre Arsenalikonen, Thierry Henry, som tidigare i höst tog över ett lag som även är i brygga i ligaspelet, där de ligger näst sist efter 14 omgångar.

Porto och Schalke i grupp D blev klara för åttondelsfinal redan innan deras match hade inletts. Detta då ett redan avhängt Lokomotiv Moskva besegrade Galatasaray hemma med 2–0. Porto säkrade dessutom gruppsegern då de vann gruppfinalen med 3–1.

Fakta: Klara för åttondelsfinal

Bayern München, Ajax, Manchester City, Real Madrid, Roma, Barcelona, Juventus, Manchester United, Atlético Madrid, Dortmund, Porto, Schalke.