Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170110-alpvcslalomuv4-397404_se.ttela_1.jpg
Frida Hansdotter vann i Flachau.

Äntligen seger för Hansdotter

Frida Hansdotter vann världscupslalomen i Flachau – 58 hundradelar före norskan Nina Løseth. Det var svenskans första seger den här säsongen.

Formkurvan fortsätter att peka stadigt uppåt för Frida Hansdotter. I söndags kom vinterns första efterlängtade pallplats – en tredjeplats i Maribor – och efter kvällsslalomen i Flachau fick 31-åringen kliva allra högst upp på prispallen.

- Det betyder otroligt mycket, säger hon till TV12.

- Det har strulat lite, med material som inte riktigt har stämt med min åkning. Nu har jag hittat det och då får jag visa att jag är en av de snabbaste i världen. Det är skönt att veta inför VM.

Kanonåk i första

Hansdotter inledde med ett kanonåk och kopplade segergreppet redan då, med en ledning på nästan en sekund ner till schweiziskan Wendy Holdener. När Hansdotter gav sig ut i andra åket var det i stället Nina Løseth som hon var tvungen att matcha – och det gick vägen. Trots att det var på väg att gå riktigt illa när Hansdotter strulade till det vid sista mellantiden.

- Jag fick ett misstag och tänkte "nej, jag är på väg ur", säger hon till TV12.

Hansdotter höll sig kvar i backen, vann med 58 hundradelar och bevisade på nytt att slalombacken i Flachau är en riktig favorit. Hon har nu stått på pallen sex gånger i rad i den österrikiska skidorten. Det är också där två av karriärens totalt fyra segrar har kommit.

- Jag älskar det här med kvällstävling, säger svenskan.

Shiffrin trea

Slalomsuveränen Mikaela Shiffrin fick inte alls till det i första åket och låg då på femte plats, 1,38 sekunder bakom Hansdotter. I andra åket var visade amerikanskan lite mer av vad hon kan. Shiffrin tog en klar ledning när hon gick i mål, men fick nöja sig med att dela tredjeplatsen med Holdener, 78 hundradelar från segern.

- Jag är glad för Frida, hon åkte riktigt bra i båda åken, säger Shiffrin till TV12.

- Jag har en del att jobba med, med min slalom och mitt självförtroende.

Emelie Wikström låg tia efter första åket och lyckades hålla ihop åkningen även i andra. 24-åringen avancerade till nionde plats, vilket innebar bästa resultatet för säsongen och hennes första topp tio-placering sedan 2015.

- Jag tycker att jag gjorde det bra i dag, säger Wikström till TV12.

För Anna Swenn Larsson fortsatte däremot den nattsvarta säsongen med en ny uråkning i första åket, medan övriga tre svenskor var för långsamma för att få åka andra åket.

Fakta: Frida Hansdotter

Född: den 13 december 1985 i Västerås. Uppvuxen i Norberg, bor nu i Fagersta i norra Västmanland.

Klubb: Norbergs SLK.

Främsta meriter: VM-silver i slalom 2015. VM-brons i slalom och -silver i lagtävlingen 2013, OS-femma i slalom 2014. Världscuptiteln i slalom 2016, tvåa i slalomcupen 2014 och 2015. Fyra världscupsegrar i slalom (Kranjska Gora 2014, Flachau och Lienz 2015, Flachau 2017), sexton andraplatser och fem tredjeplatser.

Fakta: Hansdotters slalomsäsong

12 november, Levi: åkte ur.

17 november, Killington: 10:a.

11 december, Sestriere: 4:a.

29 december, Semmering: 7:a.

3 januari, Zagreb: 4:a.

8 januari, Maribor: 3:a.

10 januari, Flachau: 1:a.

Återstående tävlingar:

31 januari, Stockholm (parallellslalom).

18 februari, S:t Moritz, VM.

11 mars: Squaw Valley.

18 mars: Aspen.

MEST LÄST