Östersunds Saman Ghoddos gjorde Östersunds historiska, första mål i ett europeiskt cupspel när han satte 1–0 borta mot Luhansk i Europa League. Matchen slutade 2–0.
Östersunds Saman Ghoddos gjorde Östersunds historiska, första mål i ett europeiskt cupspel när han satte 1–0 borta mot Luhansk i Europa League. Matchen slutade 2–0.

Östersund skrällde igen: "Fantastisk känsla"

Östersund fortsätter att bryta ny mark. Europa League-debuten borta mot ukrainska Luhansk slutade med en 2–0-seger. Saman Ghoddos – vem annars? – sköt ÖFK till gruppledning.

ANNONS
|

Efter kvaltriumfer mot turkiska storlaget Galatasaray och grekiska Paok var det dags för premiär i Europa Leagues gruppspel för Östersund. Bortamatcher i Ukraina brukar beskrivas som svårspelade. Men ÖFK antog utmaningen och vann med 2–0.

- Otroligt, en fantastisk känsla och ett stort resultat för oss. Vi gav oss ut i det okända, utan referenspunkt. Spelarna har aldrig varit här, inte jag eller klubben heller. Man får förlita sig på spelarnas vilja och karaktär, säger tränaren Graham Potter till Kanal 9.

ANNONS

Matchen mot Luhansk spelades i Lviv i västra Ukraina på grund av kriget i de östra delarna av landet – på 110 mils avstånd fågelvägen. Arenan med plats för 35000 åskådare var av förklarliga skäl ödslig och publiksiffran "bara" 5097.

Efter en mållös första halvlek med bara några halvchanser att redovisa fick Östersund en drömstart efter halvtid. Ken Sema vann boll och bröt fram centralt med sedvanliga kliv. Yttern serverade en framstormande Saman Ghoddos som ensam med målvakten placerade in 1–0 i den 50:e minuten.

- Det viktigaste var att få en bra förstatouch. Jag tvekade faktiskt om jag skulle sätta den i första eller bortre. Det går så snabbt. Jag lägger den i bortre och den går in, säger målskytten till Kanal 9.

Ribbskott av Luhansk

Östersunds specielle målskytt i kvalet – Ghoddos två fullträffar i returen mot Paok tog ÖFK till huvudturneringen – slog alltså även till i gruppspelet.

- Vi vann Svenska cupen och nu är vi här helt plötsligt. Jag har inte smält det än, säger Ghoddos.

ANNONS

Luhansk replikerade nästan omgående. Vänsteryttern Maksym Lunov avlossade ett vasst skott från distans som Aly Keita inte kunde nå men bollen tog i ribban och ned i gräset.

Tränaren Graham Potter gick över till fyrbackslinje för att stävja den ukrainska ligasjuans framfart. Ett drag som gav effekt.

- Målet hjälpte oss. Ett mål är något att hålla i. Sedan handlade det om att freda målet och försvara vårt straffområde, säger Potter och hyllar Sema.

- Han har en hög nivå och vi är alltid ett hot med honom. Han har utvecklats enormt.

Kanonmål av Gero

Luhansk skapade knappt någon kvitteringschans. I stället gjorde Alhaji Gero vad Potter kallade "omgångens mål" i den 94:e minuten. Ett inkast från Aiesh hamnade hos Gero, som lät bollen studsa med honom i vändningen innan han dundrade upp 2–0 i krysset.

- Jag var lite förbannad att han inte passade mig. Men han gör ett sjukt mål, helt fantastiskt, säger Ghoddos.

ANNONS

- Jag vet inte var han fick det i från, säger Potter.

Östersund, det lägst rankade laget i turneringen, toppar grupp J efter att Hertha Berlin och Athletic Bilbao spelat 0–0 i den tyska huvudstaden. Närmast väntar två hemmamatcher för ÖFK. På Jämtkraft arena höll laget nollan i kvalet.

- Viktigt att börja med att få med oss några poäng så att vi kan komma in i det, säger Potter.

TT
Fakta: Östersunds resa

2010: Åker ur division 1 norra efter att ha slutat näst sist i serien.

2011: Daniel Kindberg, som tidigare fungerat som sportchef, blir ordförande och brittiske tränaren Graham Potter hämtas in. Klubben påbörjar klättringen genom att vinna division 2 Norrland i överlägsen stil.

2012: Springer som nykomling rakt igenom division 1 och avancerar för första gången någonsin till superettan, genom att vinna serien.

2013: Daniel Kindberg uttalar mål om direktavancemang, men laget slutar på tionde plats i superettan.

2014: Närmar sig toppskiktet i superettan, men lyckas inte utmana topptrion med Hammarby, Gif Sundsvall och Ljungskile utan slutar femma.

2015: Slutar tvåa i superettan, en poäng bakom Jönköpings Södra, och avancerar till allsvenskan.

2016: Charmar stora delar av fotbolls-Sverige med sin passningsfotboll som räcker till en åttondeplats i tabellen.

2017: Vinner Svenska cupen på våren och skuggar toppen i allsvenskan. Slår ut Galatasaray och grekiska Paok i Europa League-kvalet och blir enda svenska lag i gruppspelet, klubbens första avancemang till en europeisk turnering.

Fakta: Östersunds spelschema

Östersunds matcher i Europa League.

14 september: Luhansk (b), 2–0

28 september: Hertha Berlin (h)

19 oktober: Athletic Bilbao (h)

2 november: Athletic Bilbao (b)

23 november: Luhansk (h)

7 december: Hertha Berlin (b)

ANNONS