AIK och Leksand favoriter i allsvenskan

AIK och Leksand tippas som finallag när en ny säsong av hockeyallsvenskan drar i gång. Där bakom finns också Modo som stark utmanare.

ANNONS
|

Det är gamla storklubbar i svensk ishockey som tippas slåss i toppen för att sedan försöka kvala sig tillbaka till högsta serien.

Förutom de tre ovan nämnda tippas också klassiker som Södertälje och Björklöven högt upp.

TT:s genomgång av lagen baseras på tränarnas tips i samband med den allsvenska upptaktsträffen i måndags.

1) AIK.

Placering i fjol: Trea i grundserien, fyra i slutspelsserien.

Tränare: Tomas Mitell, andra säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Johannes Jönsson, mv, Karlskrona.

Profilen: Christian Sandberg, f.

Kommentar: Vek ned sig i slutet av förra säsongen när allt skulle avgöras. Har värvat bra, ser ännu vassare ut framåt än förra säsongen och har nu dessutom en klassmålvakt i Johannes Jönsson, 29-åringen som har två SHL-säsonger bakom sig.

ANNONS

2) Leksand.

Placering i fjol: Tvåa, förlust i allsvenska finalen mot Timrå och i SHL-kvalet mot Mora.

Tränare: Leif Carlsson, andra säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Mattias Karlsson, b, Karlskrona.

Profilen: Mattias Ritola, f.

Kommentar: Stökade till sitt lagbygge genom att ta in två tyskar i slutet av förra säsongen och föll för andra året i rad i kvalet mot Mora. Fortsatt hög klass på truppen trots några tapp. Ska kunna utmana om en SHL-plats.

3) Modo.

Placering i fjol: Tia.

Tränare: Björn Hellkvist, ny.

Hetaste nyförvärvet: Tobias Enström, b, Winnipeg.

Profilen: Tobias Enström.

Kommentar: Det är Enströmfeber i Örnsköldsvik sedan NHL-backen i slutet av augusti bestämde sig för att flytta hem. Nye tränaren Björn Hellkvist är rutinerad och gjorde ett kanonjobb i Oskarshamn i fjol. De två kan se till att få ordning på det underpresterande laget och göra det till SHL-utmanare.

4) Södertälje.

Placering i fjol: Åtta, tvåa i slutspelsserien.

Tränare: Ulf Lundberg, andra säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Mikael Ahlén, f, Djurgården.

Profilen: Nicklas Grossmann, b.

Kommentar: Utvecklingen fortsätter med tränaren Ulf Lundberg som kom in förra hösten och ersatte sparkade Mats Waltin. Truppen bredare nu, men den där riktiga spetsen saknas. Tufft tapp när hela poängproducerande kedjan med Fredric Weigel (AIK), Christopher Bengtsson (Rögle) och Thomas Valkvæ Olsen (Leksand) försvann.

ANNONS

5) Björklöven.

Placering i fjol: Femma, trea i slutspelsserien.

Tränare: Joakim Fagervall, tredje säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Alexander Hellström, b, Örebro.

Profilen: Fredric Andersson, f.

Kommentar: Bra säsong i fjol och det forna SM-guldlaget tar kliv för varje säsong. Flera SHL-förvärv, däribland återvändande Alexander Hellström och Emil Lundberg. Mer osäkerhet kring sent inkomne Kevin Goumas, kvalhjälte i Mora för två år sedan. Inte samma spets som AIK och Leksand.

6) Almtuna.

Placering i fjol: Fyra, femma i slutspelsserien.

Tränare: Marcus Ragnarsson, tredje säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Tony Mårtensson, f, Linköping.

Profilen: Tony Mårtensson.

Kommentar: Under ledning av förre storbacken Marcus Ragnarsson har klubben etablerat sig på övre halvan av tabellen. Spännande med veteran Mårtensson, 38 år, som hade en blek säsong i Linköping i SHL, men nu lär få en producerande roll.

7) Karlskrona.

Placering i fjol: Sist i SHL, kvalförlust mot Timrå.

Tränare: Ove Molin, tredje säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Niklas Johansson, f, Oskarshamn.

Profilen: Marcus Paulsson, f.

Kommentar: Har fått trycka på resetknappen efter SHL-degraderingen och börja om, dessutom med knappa resurser på grund av dålig ekonomi. Tappade 19 spelare och har värvat in 18, inklusive tre lån. Blir en tuff säsong för Molin & Co att få ihop ett helt nytt lag.

ANNONS

8) Oskarshamn.

Placering i fjol: Sjua, etta i slutspelsserien, förlust i playoff mot Leksand.

Tränare: Håkan Åhlund, ny.

Hetaste nyförvärvet: Joakim Hillding, f, Lukko.

Profilen: Arsi Piispanen, f.

Kommentar: Stark säsong i fjol, men har tappat tränaren Björn Hellkvist som gick till Modo. Har haft stor omsättning i truppen. Finns dock flera bra nyförvärv, däribland centern Joakim Hillding som haft några tunga säsonger men som har rutin från 299 SHL-matcher där han producerat 124 poäng.

9) Karlskoga.

Placering i fjol: Tolva.

Tränare: Staffan Lund, ny.

Hetaste nyförvärvet: Fredrik Forsberg, f, Leksand.

Profilen: Mikael Eriksson, f.

Kommentar: Tog ett stort steg bakåt i fjol efter att ha SHL-kvalat säsongen före. Spännande och ung trupp med bland annat Fredrik Forsberg – NHL-stjärnan Filips lillebror – som var med och räddade laget från kval i fjol. Då utlånad av Leksand, nu är övergången permanent.

10) Tingsryd.

Placering i fjol: Elva.

Tränare: Per Ljusteräng, ny.

Hetaste nyförvärvet: Filip Ahl, f, Örebro.

Profilen: Robin Olsson, b.

Kommentar: Utmanade om en SHL-plats för två år sedan, sedan dess har det gått bakåt. Nye tränaren Per Ljusteräng fick på upptaktsträffen frågan om någon spelare stuckit ut under försäsongen och ser vass ut. Svaret: "nej". Frågan är om han höll masken eller om Taifsupportrarna ska känna oro?

ANNONS

11) Västerås.

Placering i fjol: Etta i västra hockeyettan, trea i allettan, tvåa i kvalserien till hockeyallsvenskan.

Tränare: Thomas Paananen, andra säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Alexander Younan, b, Rögle.

Profilen: Fredrik Johansson, f.

Kommentar: Tillbaka efter en säsong i hockeyettan och siktar på att kunna slåss om en topp åtta-placering. Det blir nog svårt. Har värvat in två rutinerade 35-åringar, Jonas Liwing och Mattias Beck, men också en spännande back som Alexander Younan, 21 år, från SHL. Här finns ju sedan tidigare också backen Alexander Lindelöf, lillebror till fotbollslandslagets Victor Nilsson Lindelöf.

12) Vita Hästen.

Placering i fjol: Nia.

Tränare: Leif Strömberg, andra säsongen.

Hetaste nyförvärvet: Simon Krekula, f, Skellefteå.

Profilen: Marcus Eriksson, f.

Kommentar: Hyggligt lagbygge, men ser en aning tunt ut framåt. Där måste fler kliva fram bakom poängmaskiner som Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson, speciellt när Rickard Palmberg lämnat för Timrå. Målvaktssidan ett frågetecken.

13) Västervik.

Placering i fjol: 13, etta i kvalserien till hockeyallsvenskan.

Tränare: Mattias Karlin, andra säsongen (åttonde totalt).

Hetaste nyförvärvet: Gabriel Desjardins, f, Fort Wayne.

Profilen: Andreas Frisk, b.

Kommentar: Succétränaren Mattias Karlin, tillbaka efter att ha fått sparken i Mora, har fått leta utomlands för att hitta ersättare till 17 flyktade spelare. Fem transatlanter och en ung tjeck, Filip Suchy spelade i JVM för två år sedan, får ett stort ansvar.

ANNONS

14) Pantern.

Placering i fjol: Sexa, sexa i slutspelsserien.

Tränare: Viktor Stråhle, ny.

Hetaste nyförvärvet: Matias Lassen, b, Malmö.

Profilen: Nicklas Jadeland, f.

Kommentar: Kaosklubb det senaste året med turbulens både ekonomiskt och i laget. Byggt om och har seriens yngsta medelålder, men finns en del tongivande namn. Stark målvaktssida vilket kan lyfta laget jämfört med tipsen.

TT

Fakta: Vägen till SHL

Grundserien avgörs mellan 21 september och 8 mars 2019 och lagen möter varandra fyra gånger, totalt 52 omgångar. Maximalt två lag kan nå SHL och de åtta främsta lagen har chansen.

Lag 1–2 möts i allsvensk final, bäst av fem matcher, där segraren ställs i direktkval mot lag 14 i SHL i bäst av sju matcher. Förloraren fortsätter kvala.

Lag 3–8 går till slutspelsserien där slutsegraren når playoff, bäst av tre matcher, mot förloraren i allsvenska finalen. Segraren i playoff ställs i direktkval, bäst av sju matcher, mot lag 13 i SHL.

Lag 9–12 är kvalificerade för spel i allsvenskan 2019–2020.

Lag 13–14 spelar i kvalserien till hockeyallsvenskan mot fyra lag från hockeyettan. De två främsta får spela i allsvenskan säsongen efter.

Fakta: Premiäromgången

Fredag 21 september: Karlskrona–Västerås, Leksand–Tingsryd, Björklöven–Modo, Vita Hästen–Pantern, Oskarshamn–Södertälje, AIK–Karlskoga, Almtuna–Västervik.

ANNONS