AIK-tränaren: "Dags att kemtvätta min kostym"

Gästerna bjöd på hårt, fysiskt och "irländskt" spel. Hemmalaget bjöd i stället på dramatik – i negativ och extra långdragen bemärkelse. Även om Nicolas Stefanelli hittade en kvittering och ett avancemang så var 30 extra minuter inte vad doktorn hade ordinerat för ett slitet AIK.

|

1–0 senast i Dublin innebar AIK-fördel i returmötet hemma mot Shamrock Rovers i Europa Leagues första kvalomgång.

Då valde den allsvenska serieledares tränare Rickard Norling att vila några viktiga kuggar. Varken Kristoffer Olsson eller Henok Goitom fanns med i startelvan, båda slitna från det täta matchschemat. Lägg därtill att VM-färske Sebastian Larsson ännu inte är spelklar för europaspelet.

- Jag hade lite känningar dagarna innan. Det var mer att om man spelar för mycket hade man kunnat åka på något värre, säger Olsson om beslutet att han skulle vilas.

Men både han och Goitom skulle dock "tvingas" hoppa in efter en dryg timmes spel – för AIK:s spel fram tills dess imponerade inte.

Först försvann det övertag AIK hade haft inför matchen när irländsk hörna efter 19 minuter gick hela vägen fram till anfallaren Daniel Carr. Förra året spelade han sin fotboll i svenska division II-laget Karlstad. Nu tog han tillvara på en semestrande straffområdesmarkering när han kvitterade dubbelmötet med sitt 1–0-mål.

Med ett missat hemåtpass och en stolpnick kunde det blivit sju resor värre för ett AIK som fick slita.

Stefanelli räddade AIK

Men när 90 plus sex övertidsminuter hade avverkats i Solna så var dock Karlstadbekantingens mål fortfarande matchens enda. 0–1 hemma, 1–0 borta – likaläge, och förlängning att vänta.

Trötta ben och huvuden på de flesta. Ett desto piggare sådant hos Nicolas Stefanelli, som med fem minuter kvar av ordinarie tid hade fått hoppa in.

Argentinaren har fått sparsamt med speltid i år efter en målrik höst ifjol. I inledningen av den första förlängningskvarten gjorde han skäl för mer speltid. Må så vara att Gavin Bazunu i Shamrockmålet fick en touch på AIK-anfallarens avslut. Likväl studsade den in till ett minst sagt viktigt 1–1-mål.

Och det räckte för ett svenskt avancemang – till slut – må så vara att det blev långdraget och lite väl spännande för Rickard Norling.

- Det är dags att kemtvätta min kostym. Det är kontentan utav den här fajten, säger AIK-tränaren på presskonferensen, där han beskriver avancemanget till andra rundan, där danska Nordsjälland väntar, som "svettigt".

- Vi fick kämpa oerhört hårt för att gå vidare, säger Norling.

TT: Med tanke på spelschemat och slitna ben. Hur frustrerande är det att behöva spela 30 minuter extra fotboll här?

- Vi fick ta ut det där sista. Så klart det påverkar morgondagen.