Bäckström: "Väntat otroligt länge"

En krönikör på Washington Post jämför slagstyrkan i nattens tredje Stanley Cup-final med en 94 år gammal basebollmatch. Redan på förmiddagens matchvärmning var stämningen bland Washingtons supportrar elektrisk.

ANNONS
|

Det är första gången på 20 år som Washingtonpubliken bjuds på en hemmamatch i en Stanley Cup-final. Stadens hockeystolthet Capitals har 1–1 i matcher med sig från de två första bortamatcherna mot skrällaget Vegas Golden Knights och sitter på fördelen i finalserien.

Redan på morgonens matchvärmning i träningsarenan i Arlington utanför huvudstaden var stämningen magisk inför nattens final, start 02.00. Den lilla arenan var sprängfylld av Washington-fans och i slutet av träningen studsade hejarramsor mellan väggarna.

- Hela stan har feeling för hockey nu så det ska bli kul att se vilket drag det blir i kväll. Fansen är på en annan nivå nu när vi har gått till final. Det är otroligt kul och det är få förunnat att få vara med om, så det gäller att ta tillvara på det, säger Bäckström där han sitter i omklädningsrummet som är sprängfyllt av journalister.

ANNONS

Lång väntan

Den svenske Washingtonstjärnan har väntat på det här i elva säsonger sedan han kom till klubben hösten 2007.

Men det är ingenting jämfört med sportpubliken i den amerikanska huvudstaden. Washington Posts krönikör Barry Svrluga drar paralleller till nattens match till när dåvarande basebollaget Washington Senators (nu Nationals) vann en sjunde och avgörande World Series-match på hemmaplan 1924.

För 94 år sedan.

Washington Redskins, det amerikanska fotbollslaget, har vunnit tre Super Bowl, men alla finaler har avgjorts på andra ställen.

Så det är svältfött på stora finalmatcher i huvudstaden.

Hemmafacit på minus

Washington måste dock få till sitt hemmaspel om det ska bli en festlig kväll. Laget har 9–3 i segrar på bortaplan – men 4–5 i slutspelsfacit på hemmaplan.

- Vi måste spela bättre över 60 minuter och lika tajt som vi gör på bortaplan. Det känns som vi spelar med en annan desperation på bortaplan, säger Bäckström.

Hemmalagets poängkung Jevgenij Kuznetsov, som fick bryta den andra finalen på grund av en armskada, tränade på morgonen men säger att beslutet om han ska spela tas precis före matchstart.

ANNONS

För Vegas gäller det också att tajta till sitt spel. Det funkade inte heller klockrent i segermatchen, 6–4, i den första finalen. Förre Skellefteåstjärnan Pierre-Edouard Bellemare säger:

- Vi har gett bort fler kontringslägen, tre mot två och två mot en, i de två första finalerna än i hela slutspelet. Vi behöver få bort det och börja spela vårt spel igen.

Washington, TT:s utsände

Fakta: Finalserien i Stanley Cup

Så här spelas matcherna i Stanley Cup-finalen (svenska tider):

Final 1: Vegas–Washington 6–4.

Final 2: Vegas–Washington 2–3.

Final 3, i natt kl 02.00: Washington–Vegas.

Final 4, 5 juni 02.00: Washington–Vegas.

Final 5, 8 juni 02.00: Vegas–Washington.

Ev final 6, 11 juni 02.00: Washington–Vegas.

Ev final 7, 14 juni 02.00: Vegas–Washington.

ANNONS