Baselproffset: Schweiz är rädda för Sverige

Schweiz möter Sverige i VM-åttondelsfinal på tisdag. Ett motstånd som Schweiz har allra högsta respekt för enligt landslagsmeriterade Baselproffset Alexander Fransson.

ANNONS
|

Efter en sväng hem till Norrköping så har Alexander Fransson, i våras utlånad till Lausanne, återvänt till Schweiz och Basel för försäsongsträning.

Samtidigt ska Sverige, i S:t Petersburg, ställas mot just Schweiz i fotbolls-VM.

Ett landslag som Fransson, efter att ha spelat sin fotboll i alplandet i lite mer än två år, har god koll på.

- Det är ett offensivt, duktigt lag. Helt klart. De har gått väldigt bra i kvalet innan och gått bra i gruppen också, säger mittfältaren.

ANNONS

- Det är bara att fortsätta som de gjort egentligen så ska det gå vägen. Lyckas hålla tätt och vara kompakta hela tiden. Våga ha bollen lite mer, som jag tror de absolut kan ha mot Schweiz. Sedan straffa dem på kontringar. Där är vi starka, säger 24-åringen.

Varnar för Lang

Alla dessa faktorer bidrar till att Sverige faktiskt är ett motstånd som ingjuter viss oro hos schweizarna. Åtminstone hos de i Basel som Alexander Fransson pratat med.

- Som det låter på folk här så har de stor respekt för Sverige. Jag snackade med några i laget och de är nervösa faktiskt.

- De vet att Sverige är ett välorganiserat lag som kan straffa vilket lag som helst. Det är de är rädda för. Att inte kunna luckra upp Sverige. Det blir spännande att se.

ANNONS

Tre av spelarna i Schweiz, alla potentiella startelvaspelare i åttondelsfinalen, har Fransson spelat med under tiden i Basel.

Michael Lang, som så sent som i går blev klar för Borussia Mönchengladbach och som förväntas ersätta avstängde Stephan Lichtsteiner på högerbackspositionen, är en spelare Sverige får se upp med enligt Fransson.

- Han har gjort mycket poäng för Basel i flera år. Bara den här säsongen gjorde han hur mycket mål som helst, som högerback, både i Champions League och ligan. Han är ändå farlig i det offensiva spelet.

Unga stjärnskottet Breel Embolo, numer i Schalke, är en annan.

- En mot en är han extremt duktig och gillar att gå rakt på mål. Han är otroligt stark i närkampsspelet så han är svår att ta bollen av om han får börja dribbla, säger Fransson.

"De är rädda"

Och i det schweiziska mittförsvaret finns Dortmundstjärnskottet Manuel Akanji, som är en god vän till Fransson.

ANNONS

- En tuff och resolut mittback som är trygg med bollen. Duktig på passningsspelet.

- Det har jag inte gjort. Men om Sverige vinner kommer jag självklart höra av mig till honom och "tracka" honom lite.

Som ensam svensk i en schweizisk klubb så har Fransson redan inför avspark fått sin beskärda del gliringar från lagkamraterna.

- Lite grann är det ju, absolut. Men de är rädda ändå. De är rädda för Sverige faktiskt.

- Jag vet inte om jag vågar, haha. Antingen håller jag mig själv där eller så kollar jag med någon annan, som inte är schweizare i alla fall, säger Fransson.

ANNONS
TT

Fakta: Schweiz

+ Schweiz var rankat som nummer 7 i världen under en period för drygt 25 år sedan. Men sedan följde ett par missade VM och 1998 hade Schweiz rasat till 83:e plats på Fifa lista. Men en ny generation schweiziska fotbollsspelare har lyft alpnationen till nya höjder. Mästerskapet i Ryssland är Schweiz – numera rankat som nummer 6 – fjärde raka världsmästerskap.

+ Schweiz tog sig till VM som tvåa i sin kvalgrupp, på samma poäng som Portugal. I gruppspelet i Ryssland blev det först 1–1 mot Brasilien, innan schweizarna slog Serbien med 2–1 och klarade sig vidare på 2–2 mot Costa Rica.

+ Mot Sverige måste förbundskapten Vladimir Petkovic dock byta ut både lagkaptenen, högerbacken Stephan Lichtsteiner, och mittbacken Fabian Schär, som båda fick sitt andra gula kort mot Costa Rica. Den väntade ersättaren till Lichtsteiner är Michael Lang, som dessutom fått ny klubb (från Basel till Mönchengladbach) mitt under VM. I mitten väntar sig de schweiziska medierna antingen veteranen Johan Djourou eller framtidslöftet Nico Elvedi som ersättare för Schär.

+ Sverige slöt upp bakom Jimmy Durmaz efter Tysklandsmatchen. Samtidigt har Schweiz haft sitt eget störningsmoment i målgesten som Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri och Stephan Lichtsteiner bjöd i matchen mot Serbien. Xhaka och Shaqiri, som har kosovoalbanskt ursprung, sprang mot hörnflaggan med korslagda händer och spretande fingrar – en politiskt laddad gest som symboliserar den albanska dubbelhövdade örnen. Lichtsteiner hängde på och efter serbiska protester hotades trion av avstängning.

Det slutade dock med enbart böter – 10000 schweizerfranc var för Xhaka och Shaqiri och 5000 för Lichtsteiner.

Fakta: Sverige vs Schweiz

Sverige:

Världsrankning: 24.

12 VM: 1934, 1938, 1950, 1958 (arrangör), 1970, 1974, 1978, 1990, 1994, 2002, 2006, 2018.

Som bäst: silver 1958, brons 1950 och 1994.

Senast (2006): ut i åttondelsfinal efter 0-2 mot Tyskland.

Främsta meriter i övrigt: OS-guld 1948, OS-brons 1924 och 1952, sex EM-slutspel.

Schweiz:

Världsrankning: 6.

11 fotbolls-VM hittills: 1934, 1938, 1950, 1954, 1962, 1966, 1994, 2006, 2010, 2014, 2018.

Som bäst: Kvartsfinal (1934 och 1938).

Senast (2014): ut i åttondelsfinal, 0–1 efter förlängning mot Argentina.

Främsta meriter i övrigt: OS-silver 1924, tre EM-slutspel.

Inbördes möten: 28, varav 10 svenska segrar, 11 schweiziska segrar och 7 oavgjorda. Målskillnad 46_42 i svensk favör.

Senaste mötet, i Malmö 2002, slutade 1_1. Senaste tävlingsmatchen, i EM-kvalet 1995 i Göteborg, slutade 0_0.

Källa: Fifa och Svenska fotbollförbundet.

ANNONS