Jan Boklöv i samband med invigningen av en ungdomsbacke i Falun 2016. Arkivbild.
Jan Boklöv i samband med invigningen av en ungdomsbacke i Falun 2016. Arkivbild.

Boklöv: "Bäst genom tiderna"

Förre backhopparstjärnan Jan Boklöv rankar Matti Nykänen som historiens bäste. Han nåddes av dödsbeskedet på måndagsmorgonen.

ANNONS
|

Boklöv revolutionerade backhoppningssporten med sin V-stil, bröt Nykänens dominans och vann världscupen säsongen 1988-89.

- Han accepterade att jag vann, men jag tävlade inte mot honom utan för att prestera bättre. Det gjorde jag mot slutet och med min stil kom jag ifatt, säger Boklöv som också vann Jerringpriset efter sin seger i totala världscupen.

TT: Hur minns du Nykänen som backhoppare?

- Matti var ju bäst under sina nio år, så det är självklart att han är bäst genom tiderna. Han var en förebild för backhoppningen, säger 52-årige Boklöv.

ANNONS

Han beskriver Nykänen som något av en ensamvarg.

- Jag vet inte så mycket om honom som person, han hade sin finska som språk och andra språk var han inte så jätteduktig på. Så det blev inte att man pratade så mycket med honom under tävlingar och träningar, säger Boklöv som inte hade någon kontakt med finländaren efter karriären.

Anders Daun som också tävlade samtidigt som Nykänen, säger till SVT:

- Han är den största som funnits. Otroligt med alla de framgångarna han hade. Han har betytt så mycket för backhoppningen och är superstor i Finland.

TT
ANNONS