Dantorp trea – och klar för British Open

Han tappade visserligen ledningen i Scottish Open. Men Jens Dantorps delade tredjeplats gav drygt tre miljoner kronor – och spel i British Open.

ANNONS
|

Jens Dantorp var stolt över hur han hanterade att gå ut på den sista rundan i Scottish Open i ensam ledning, jagad av en drös toppspelare inom nära avstånd. Den skånske doldisen darrade inte det minsta och fortsatte att spela bra för fjärde dagen i rad på Gullane Golf Club några mil utanför Edinburgh.

- Självklart är det här det största jag har gjort i min karriär, förhoppningsvis ger det en bra "boost", säger Dantorp till TT.

ANNONS

- Det kändes ganska lugnt, förvånansvärt lugnt. Jag kände mig trygg i mitt spel, slog bollen bra och puttade bra. Varje gång man är i en sådan här situation lär man sig något och jag kände att det här inte är något farligt.

"Ska bli skitkul"

Jens Dantorp missade en birdieputt på 18:e som hade inneburit en delad andraplats, men det var svårt att gräma sig över det efteråt. Drygt tre miljoner kronor – den överlägset största prischecken i karriären – och spel i British Open på Carnoustie kommande vecka var utmärkta plåster på såren för den 322-rankade svensken.

- Jag hinner inte fira så mycket, det är bara att fokusera om till nästa vecka. Carnoustie är väl en av tidernas tuffaste Open-banor och det ska bli skitkul att få spela British Open, det var det stora målet inför den här veckan, säger Dantorp, som alltså blir kvar i Skottland ytterligare en vecka.

ANNONS

- Jag hade faktiskt ingen flygbiljett hem. Jag vet inte om det var självförtroende eller bara slarv, haha. Men förhoppningsvis är det några där hemma som vill åka dit och kolla, säger Dantorp, som har frun Emma som en av sina coacher.

Stone vann överlägset

Att Dantorp, som slutade 15 slag under par efter rundorna 64–65–68–68, inte kunde utmana om segern i Scottish Open stod klart redan med några hål kvar att spela. Sydafrikanen Brandon Stone inledde dagen som delad elva – tre slag efter Dantorp – men avslutade med en fenomenal 60-runda och vann på totalt 20 under par. På sista hålet brände Stone en kort putt för att skriva historia med den första 59-rundan någonsin på herrarnas Europatour. 25-åringen vann fyra slag före engelsmannen Eddie Pepperell.

Alexander Björk låg delad tvåa inför slutrundan, men tappade rejält och slutade delad 19:e. Joakim Lagergren föll också tillbaka i resultatlistan och slutade delad 23:a.

Gullane, TT:s utsände

Fakta: Svenskarna i British Open

+ Henrik Stenson

Tidigare i The Open: Tretton starter, debuterade 2001. Vann på Troon 2016 och blev därmed förste svenske herrgolfare att knipa en majortitel.

Aktuell status: Tvingades tacka nej till Scottish Open den här veckan på grund av problem med en armbåge.

+ Alex Norén

Tidigare i The Open: Sju starter, debuterade 2008. Nådde sin bästa placering i en major när han blev sexa på Royal Birkdale i fjol.

Aktuell status: Visade toppform när han vann Europatourtävlingen utanför Paris för två veckor sedan.

+ Alexander Björk

Tidigare i The Open: Debuterade i fjol, då han missade kvalgränsen.

Aktuell status: Slutade 19:e i Scottish Open.

+ Marcus Kinhult

Tidigare i The Open: Debutant.

Aktuell status: 21-åringen kvalificerade sig till British Open via sin femteplats i Frankrike förrförra veckan.

+ Jonas Blixt

Tidigare i The Open: Tre starter, debuterade 2013 då han också nådde sin bästa placering i tävlingen (26:a).

Aktuell status: Missade kvalgränsen med ett slag i Scottish Open.

+ Jens Dantorp

Tidigare i The Open: Debutant.

Aktuell status: Nådde karriärens största framgång i och med tredjeplatsen i Scottish Open.

ANNONS