Davis Cup-förändring röstades igenom

Davis Cup görs om. Från och med nästa år ska den traditionella tennisturneringen inte längre vara utspridd över året utan avgöras under en vecka i november. "Ett bra beslut för tennisen i allmänhet och Sverige i synnerhet", skriver Christer Sjöö, generalsekreterare på Svenska tennisförbundet, på Twitter. "En trist dag för herrtennisen" skriver australiske tennislegenden Pat Cash på Twitter.

ANNONS
|

Cirka 120 ITF-delegater har sagt sitt. På det Internationella tennisförbundets årsmöte i Orlando vann, med 71,43 procent, sidan som röstade för att tennisturneringen Davis Cup ska göras om.

Förslaget som röstades igenom innebär att den klassiska turneringen, som avgjorts mellan 16 länder över hela kalenderåret sedan 1900, kommer att bli ett veckolångt evenemang där 18 nationer gör upp om titeln.

Inte populärt hos alla

Men Pat Cash som med Australien vann Davis Cup 1983 och 1986, båda gångerna mot Sverige finalen, gillar inte förändringen:

"Dom lurar sig själva om de tror att toppspelarna kommer spela en 18-nationerstävling över en vecka i slutet av säsongen", skriver Cash på Twitter.

ANNONS

Dirk Hordorff, vice ordförande i det tyska tennisförbundet, har bland annat sagt att en sådan förändring skulle "döda Davis Cup". Han får medhåll från den australiske Davis Cup-kaptenen Lleyton Hewitt som menar att det hela bara handlar om pengar och att det är en för stor skillnad mot dagens format.

De som varit för en förändring har bland annat haft som argument att turneringen på senare år mist sin glans och att storstjärnorna ofta tackar nej till spel – åtminstone i de tidiga omgångarna.

ITF:s ordförande David Haggerty var positiv till reformen och kallade den "nyckeln till att säkerställa att ITF och dess medlemsländer kan garantera en ljus framtid för sporten".

Sjöö positiv

Förslaget välkomnas även av Christer Sjöö, generalsekreterare för Svenska tennisförbundet:

"Ett bra beslut för tennisen i allmänhet och Sverige i synnerhet", skriver han på Twitter.

Gerard Piqué, fotbollsstjärnan i Barcelona, är grundare av företaget Kosmos som blir ny samarbetspartner till Davis Cup. Företaget stöds i sin tur av den japanska miljardären Hiroshi Mikitani som har lovat 3 miljarder dollar, omkring 27,6 miljarder kronor, över en 25-årsperiod.

TT-AFP

Fakta: Den nya versionen av Davis cup

Från och med nästa år kommer Davis Cup spelas i en ny version och första slutspelet genomförs i franska Lille eller Madrid, Spanien, 18-24 november 2019.

Första steget är ett kval i februari där 24 länder möts i tolv matcher enligt den gamla modellen. De tolv vinnarna är klara för slutspelet tillsammans med de fyra semifinalisterna från föregående år. Dessutom har två nationer fått wild cards redan före kvalet.

De 18 nationerna som nått slutspelet delas in i sex grupper där alla möter alla i två singlar och en dubbel i bäst av tre set. De matcherna spelas måndag till torsdag. Gruppvinnarna och de två bästa tvåorna spelar kvartsfinaler på fredagen, lördag är det semi och söndag final.

De två sämsta lagen får spela zonkval medan tolv lag går till nästa års kval i februari och de fyra semifinalisterna är klara för nästa års slutspel.

ANNONS