Ousmane Dembele. Arkivbild.
Ousmane Dembele. Arkivbild.

Dembélé till Barcelona för miljardbelopp

Ersättaren till Neymar är klar. Barcelona betalar 995 miljoner kronor för 20-årige Ousmane Dembélé från Dortmund. Ett belopp som kan stiga till 1,4 miljarder kronor.

ANNONS
|

Barcelona släppte Neymar mot sin vilja men fick in 2,13 miljarder kronor i klubbkassan. Efter värvningen av mittfältaren Paulinho och nu Ousmane Dembélé återstår inte mycket av rekordsumman.

Franske landslagsspelaren Dembélés övergång från Dortmund till Barcelona blir en av de dyraste genom tiderna. Barcelona betalar motsvarande 995 miljoner kronor plus eventuella bonusar. Enligt Dortmund uppgår bonusarna till 400 miljoner kronor, vilket skulle göra spelaren till den näst dyraste genom tiderna.

"Ger oss bredd"

"Han är en spelare som garanterar bredd, vilket vi har saknat och behöver. Han kan spela på kanten och centralt, och det ger oss många valmöjligheter", säger tränaren Ernesto Valverde i ett pressmeddelande.

ANNONS

Dembélé gjorde tio mål och 20 assist förra säsongen, och var den spelare som gjorde flest lyckade dribblingar i Bundesliga med 103 lyckade försök.

"Han är snabb och teknisk och vi hoppas han kan bidra med många saker", fortsätter Valverde.

Petad i landslaget

Den obligatoriska läkarundersökningen görs på måndag. Då kommer Dembélé också att presenteras på Camp Nou. I kontraktet skrivs även in en utköpsklausul på 3,8 miljarder kronor.

Den eventuella försäljningen av Dembélé har varit en av sommarens stora transferhistorier. 20-åringen bojkottade en träning den 10 augusti, efter att Dortmund nobbat ett bud från Barcelona, och har varit avstängd sedan dess. Som följd har Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps petat anfallaren till VM-kvaltruppen mot Nederländerna och Luxemburg. Dembélé har gjort sju landskamper.

TT-AFP
Fakta: Historiens dyraste övervångar

Fakta: Historiens dyraste övergångar

Övergångssummor enligt The Guardian, BBC och The Telegraph.

1) Neymar, Barcelona till PSG, 2,13 miljarder kronor.

2) Paul Pogba, Juventus till Manchester United, 1 miljard kronor.

3) Ousmane Dembélé, Dortmund till Barcelona, 995 miljoner kronor.

4) Gareth Bale, Tottenham till Real Madrid, 960 miljoner.

5) Cristiano Ronaldo, Manchester United till Real Madrid, 895 miljoner.

6) Luis Suárez, Liverpool till Barcelona, 840 miljoner.

7) Romelu Lukaku, Everton till Manchester United, 820 miljoner.

8) Neymar, Santos till Barcelona, 790 miljoner.

9) James Rodríguez, Monaco till Real Madrid, 700 miljoner.

10) Ángel Di María, Real Madrid till Manchester United, 660 miljoner.

ANNONS