EM-platsen nära efter Roberts segermål

Sverige gjorde en bra match mot Serbien i EM-kvalet och vann med 31–30. Jamina Roberts satte segermålet med fyra sekunder kvar, och såg till att Sverige har god chans att säkra EM-platsen i kvalets sista omgångar

|

Sverige hade aldrig slagit Serbien, trots sex försök, före lördagens match. Minnet av det senaste mötet, där Sverige tappade en stor halvtidsledning till förlust med 23–30 på bortaplan i EM-kvalet i onsdags, var heller inte uppmuntrande.

- Andra halvlek i Serbien var katastrof. Att spela bättre än då är inte så svårt, säger Nathalie Hagman när hon jämför matcherna.

En rysare

Mötet i Skövde blev en rysare. Sverige hade ledningen för det mesta, bland annat 16–13 i halvtid, men vid några tillfällen var Serbien före. Högernian Nathalie Hagman gjorde åtta mål och var på det sättet ofta den som skickade in nytt mod i svenska hjärtan.

- Vi slarvar lite väl mycket och borde kanske vinna med fler mål än vi gör, säger Hagman.

I det dramatiska slutskedet klev andra fram. Daniela Gustin på högerkanten gjorde fem mål i andra halvlek. Jenny Alm, som var förstaval och spelade mest på vänsternio, gjorde 30–29 med två minuter kvar. Serbien kvitterade när 32 sekunder återstod.

Som planerat

Men Sverige tog timeout med tolv sekunder kvar och planerade det sista anfallet. Bollen gick till Jamina Roberts, som med sina bestämda och kvicka steg klev igenom försvaret och sköt segermålet 31–30 med fyra sekunder kvar.

Precis som planerat, enligt Roberts.

- Vi gör mycket mål och släpper också in mycket mål. Ändå känns det ganska bra bakåt i långa perioder, säger segerskytten om matchen.

Ett vinnande drag var att Sverige aldrig föll ihop, trots några svaga perioder. Det fanns alltid spelare som visade vägen.

- Moralen är väldigt bra. Vi kommer tillbaka och krigar, säger förbundskapten Henrik Signell om vad han var mest nöjd med.

Makedonien nästa

Nu har Serbien och Sverige båda sex poäng efter fyra omgångar i kvalet. De två bästa i gruppen går till EM. Enda hotet är Makedonien, ett motstånd Sverige utklassade i en tolvmålsseger på hemmaplan. I slutet av maj blir det bortamatch på Balkan, nästan alltid en svår uppgift i handboll.

- Det ska inte vara några problem, lovar dock Nathalie Hagman.

Fakta: EM-kvalet

EM-kvalet består av sju grupper. De två bästa i varje grupp, plus den bästa trean, går till EM i Frankrike som startar 29 november. Värdnationen är direktkvalificerad.

Om två lag slutar på lika många poäng avgör inbördes möten. Om det sammanlagda resultatet där är oavgjort, avgör flest gjorda mål på bortaplan i de inbördes mötena. Om även de är lika, räknas total målskillnad.