"En värld där resultatet är det viktiga"

Ett våghalsigt maskande, i underläge, i Volgograd. Det räckte för Japan att säkra avancemanget – tack vare färre gula kort än Senegal.

ANNONS
|

Colombia och Japan är vidare till åttondelsfinal från grupp H i fotbolls-VM efter en högdramatisk upplösning i Samara och Volgograd.

Colombia säkrade avancemanget via en 1–0-seger mot Senegal, där mittbacken Yerry Mina blev stor matchhjälte när han nickade dit en hörna.

Ett annat mittbacksmål, av Jan Bednarek i redan avhängda Polen, höll på att kosta Japan deras åttondelsfinalsplats.

När Bednarek utnyttjade ett sovande japanskt försvar för att nicka in sitt första landslagsmål i karriären såg Japan, som ledde gruppen inför avgörandet, ut att vara på väg ur turneringen. Men när Mina gav Colombia ledningen i Samara så ändrades situationen.

Fairplay avgjorde

Där och då låg Senegal och Japan på samma poäng, samma målskillnad, samma antal gjorda mål och 2–2 i söndagens inbördesmöte. Däremot hade Japan två färre gula kort än Senegal, och var därmed vidare på fairplay-poäng.

ANNONS

Uppenbarligen var Japan mycket väl medvetet om detta faktum, då de under de sista tio minuterna inte ens försökte hitta en kvittering på 0–1-underläget, i vetskap om att Colombia hade den där, må så vara sköra, ledningen i Samara. Och i vetskap om att ännu ett baklängesmål skulle bli ytterst kostsamt.

En minst sagt riskabel taktik, dessutom en under stora delar från publiken utbuad sådan. Må så vara att den blev ostraffad, då Senegal aldrig lyckades få hål på colombianerna, och blev därmed turneringens första lag någonsin att elimineras på antalet gula kort.

"Resultatet det viktiga"

Senegals förbundskapten Aliou Cissé var inte bitter på reglerna i sig.

- Senegal gick inte vidare för att vi inte förtjänade det. Detta är en av reglerna och vi måste respektera det. Så klart hade vi föredragit att åka ut på annat sätt, men vi spelade helhjärtat och det var kanske därför vi fick så många gula kort, säger förbundskaptenen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Japans våghalsiga, bisarra, maskande i underläge gick alltså hem.

- Naturligtvis hade vi fått höra om resultatet på den andra arenan, och det blev ju ingen rolig match på slutet för publiken att se på, men det här är en värld där resultatet är det viktiga, säger lagkaptenen Makoto Hasebe, som var en av de ordinarie som vilades, enligt japanska NHK.

ANNONS

Vänsterbacken Yuto Nagatomo till NHK:

- Vi förlorade matchen men vi nådde vårt mål som var slutspel. Att vi gjorde det gör mig oerhört lycklig.

TT
ANNONS