Fahlin i storform inför tuffa VM-loppen

Emilia Fahlin ser ut att ha prickat formen till cykel-VM i Innsbruck. Där hoppas hon på ett avvaktande linjelopp – och lite tur.

ANNONS
|

Emilia Fahlin beskriver säsongen som hennes bästa hittills.

Resultaten som sticker ut är framför allt totalsegern i etapploppet Gracia Orlova i Tjeckien i våras och så framgångarna på World Tour i Norge i augusti där Fahlin var på pallen varje dag och under två lopp endast hade världsstjärnan Marianne Vos före sig över mållinjen.

- Det var häftigt att jag faktiskt kunde leverera med den pressen, när man inte får chansen så ofta i laget. Det har varit väldigt kul och motiverande och betyder väldigt mycket för nästa år, säger hon.

ANNONS

"Lite väl tuff"

På VM kör Fahlin först tempoloppet på tisdagen och därefter linjeloppet på lördag.

Och det är tuffa lopp som väntar i Innsbruck. Inte minst linjeloppet på lördag som är svenskhoppets huvudfokus.

- Banan är kanske lite väl tuff för mig och de där riktiga bergklättrarna har verkligen förberett sig för det här. Jag går inte in som storfavorit alls, men samtidigt vet man aldrig med cykel, säger hon.

Sverige har förutom Fahlin även Hanna Nilsson och hjälpryttaren Sara Penton på startlinjen. Toppnationer har uppemot sju cyklister på startlinjen – och redan där är Sverige i ett lite sämre läge.

Men blir det ett taktiskt avvaktande lopp där ingen av favoriterna kommer loss tidigt kan det finnas lägen – inte minst om det blir en större grupp som gör upp i slutet av loppet.

Fahlin är en vass spurtare.

- Jag tycker nog att jag har bevisat det i år, speciellt om det varit en tuff tävling, och det kommer det definitivt att vara i Innsbruck.

ANNONS

"Lite kluven"

Först och främst väntar en ordentlig genomkörare i tempoloppet. Banan på 27,8 kilometer är teknisk och tungåkt.

- Den går genom små byar och har många sega motlut och backar. Man kan tro att man är uppe men så kommer det en backe till som man inte sett. Den är väldigt orytmisk och det gäller att man är fokuserad hela tiden och att man inte går för stum för tidigt i backarna.

TT: Passar den dig?

- Jag är lite kluven. Jag har utvecklat lite andra sidor under det här året och blivit åkstarkare när det är tuffare och mer backigt, tidigare hade jag nog sagt att den här inte passar mig så bra men nu är jag ganska öppensinnad.

TT

Fakta: VM i landsväg

Var: Innsbruck, Österrike.

När: 23–30 september.

Hur:

Individuellt tempo: Deltagarna startar individuellt och tävlar mot klockan. Snabbast tid vinner. Damernas bana är 27,8 km och herrarnas 52,5 km. Svenska deltagare: Emilia Fahlin och Tobias Ludvigsson. Damerna kör tisdag och herrarna onsdag.

Linjelopp: Alla startar samtidigt och först i mål vinner. Damernas bana är 156,5 km och herrarnas 258,5 km. Svenska deltagare: Emilia Fahlin, Hanna Nilsson, Sara Penton och Tobias Ludvigsson. Damerna tävlar på lördag och herrarna på söndag.

ANNONS