Fiala om finalmötet: "Jag älskar det"

Förre HV-forwarden Kevin Fialas drömmar gick i uppfyllelse. Först en skrällseger över Kanada i semifinalen, sedan ett möte med Sverige i VM-finalen.

ANNONS
|

Nashvilleforwarden bor i Göteborg på somrarna där han har sin fystränare och flickvännen är svenska efter sina två år i Jönköping, 2013–2015.

- Eftersom jag bor i Sverige så kommer det här att bli jättestort för mig, sade han på klockren svenska i den mixade zonen efter superskrällen.

Schweiz hade visserligen ett bra facit mot stora, mäktiga Kanada efter tre vinster på de senaste sex VM-mötena med "Lönnlöven".

ANNONS

Första gången

Men att slå till i en VM-semifinal mot en upplaga av Kanada med superstjärnan Connor McDavid i spetsen...det var nog tidernas schweiziska hockeyskräll.

- Det är min första final och det är första gången jag är med och slår Kanada, sade Fiala.

Schweiz har skrällt sig igenom slutspelet med 3–2-segrar över Finland i kvartsfinal och Kanada i semifinal.

Och det finns utrymme för en sensation till

- Vi ska spela som vi gjorde i dag, blocka deras skott och spela tajt defensivt. Inte låta dem vara framför vårt mål. När vi får lägen ska vi göra mål, sade han.

"Magiskt"

Schweiz har två VM-silver som bäst genom tiderna, på hemmaplan 1935 och mot Sverige i Globen 2013. Den gången vann ett Tre Kronor med tvillingarna Sedin i spetsen med 5–1.

Kevin Fiala låg bakom Schweiz 2–1-mål då han med en perfekt framspelning såg till att Gregory Hoffmann kunde styra in pucken i öppet mål.

ANNONS

Det var det första av två schweiziska mål i numerärt överläge.

Det andra, som blev matchvinnande, kom i början av tredje perioden när Gaetan Haas styrde in Sven Andrighettos skott.

Kanadensarna bombardera schweiziske målvakten Leonardo Genoni som dock storspelade. Kanada vann skotten med 45–17, men Bo Horvats 1–1 och Colton Paraykos 2–3 med drygt två minuter kvar var den enda utdelning kanadensarna fick.

- Han spelade magiskt, sade Fiala om Genoni.

Köpenhamn, TT:s utsände
ANNONS