Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180103-landsandersson-590926_se.ttela_1.jpg
Förbundskapten Janne Andersson under förra årets januariturné i Abu Dhabi.

"Finns chans att slå sig in i VM-truppen"

För de flesta är januariturnén en möjlighet att få känna på landslagsmiljön. Men för några kan det bli VM-spel i sommar.

Fotbollslandslagets tio dagar i Abu Dhabi i Förenade arabemiraten ska främst ge spelarna som står strax utanför A-landslaget en chans att visa upp sig och få lära sig allt kring landslagets rutiner och spelsätt – för att vara redo när de väl får chansen i tävlingsmatcher.

- Därför gör vi det här så likt det riktiga landslaget som möjligt. Det är en jättestor förtjänst att få göra en smygdebut i landslaget på det här viset, säger Andersson på en presskonferens inför landskamperna mot Estland och Danmark.

- Jag vet inte om det är extra viktigt under ett VM-år, det är bra att varje år få se dem som är strax utanför landslaget och få lära känna dem.

Landskamper snart klara

I Anderssons fokus finns förstås också VM och förberedelserna inför sommarens mästerskap. Han säger att planen är på väg att spikas, att det endast återstår detaljer som kan bli helt klara under landslagslägret.

- Vi ska spela två matcher inför VM och ha två break under förlägret, det är grundtänket, säger Andersson.

- Och preliminärt presenteras VM-truppen i mitten av maj.

Det är också klart att det blir ytterligare en landskamp i mars, utöver den redan planerade mot Chile.

Under lägret i Abu Dhabi ska Sverige spela två landskamper, mot Estland på söndag och mot Danmark den 11 januari.

- Det blir två tuffa matcher. Estlands spelare har 319 landskamper ihop och elva spelare som var med i det senaste VM-kvalet. I Danmark har man fler debutanter än vi, men två som var med i VM-playoff mot Irland, så det är väl rätt likt vår trupp, säger förbundskaptenen.

Nio debutanter

Den svenska truppen har nio spelare som kan få göra sina första A-landskamper.

- Det finns många intressanta spelare. Tyvärr fick vi några återbud av olika skäl. Det är tråkigt för dem som inte kan vara med. Men det goda med det onda är att vi får se andra spelare.

Erdal Rakip, Carlos Strandberg och Magnus Eriksson lämnade sena återbud, men i och med att Jordan Larsson återvänder till allsvenskan (IFK Norrköping), kommer han att ansluta till landslaget.

Fakta: Truppen till januariturnén

Målvakter: Peter Abrahamsson. Häcken, Pontus Dahlberg, IFK Göteborg, Jacob Rinne, Ålborg.

Försvarare: Joel Andersson, Häcken, Franz Brorsson, Malmö FF, Johan Larsson, Brøndby, Rasmus Lindkvist, AIK, Joakim Nilsson, Elfsborg, Sotirios Papagiannopoulos, Östersund, Anton Tinnerholm, Malmö FF, Jacob Une Larsson, Djurgården, Linus Wahlqvist, IFK Norrköping.

Mittfältare och anfallare: Robert Gojani, Jönköping, Jiloan Hamad, Hammarby, Kalle Holmberg, IFK Norrköping, Jesper Karlström. Djurgården, Jordan Larsson, IFK Norrköping, Oscar Lewicki, Malmö FF, David Moberg Karlsson, IFK Norrköping, Kerim Mrabti, Djurgården, Gustaf Nilsson, Silkeborg, Kristoffer Olsson, AIK, Ken Sema, Östersund.

Fakta: Vägen till VM

7 januari: Landskamp, Sverige–Estland, Abu Dhabi.

11 januari: Landskamp, Sverige–Danmark, Abu Dhabi.

24 mars: Landskamp, Sverige–Chile, Solna. Ytterligare en landskamp i mars.

Ca 14–15 maj: VM-truppen presenteras.

Maj–juni: I slutet av maj samlas VM-truppen, högst sannolikt på ett läger i Sverige. Under VM-förberedelserna ska spelas två landskamper.

Ca 11–12 juni: Sverige åker till VM-basen Gelendzjik i Ryssland.

18 juni: VM, Sverige–Sydkorea, Nizjnij Novgorod.

23 juni: VM, Tyskland–Sverige, Sotji.

27 juni: VM, Mexiko–Sverige, Jekaterinburg.

MEST LÄST