Fischer: "Fattat ett beslut som mamma"

Som fotbollsspelare lever Nilla Fischer sin dröm i den tyska storklubben Wolfsburg. Det är andra värden i livet som får henne att nästa sommar flytta hem till Linköping.

ANNONS
|

Hösten har svept in över Sverige och Skåne när Nilla Fischer, 34, kliver in i omklädningsrum nummer 1 vid Olympiafältets plan 5 i Helsingborg. I lätt duggregn och nio grader kyla har landslaget precis avklarat den näst sista träningen inför torsdagens landskamp mot Norge.

- Nu är det kallt på riktigt, säger Fischer med ett leende.

"Oerhört skönt"

Några timmar tidigare slog värvningsbomben ner: världsbacken lämnar Europa och Wolfsburg för att nästa sommar återvända till Sverige, allsvenskan och Linköping.

ANNONS

- Det ska bli oerhört skönt att komma tillbaka till Sverige. Linköping var väldigt tydliga med att de var intresserade och det kändes som ett lätt val både socialt och klubbmässigt, säger Wolfsburgförsvararen.

TT: Hur länge har du gått med tankarna att flytta hem?

- Det har väl kommit och gått lite. Men som familj är det annorlunda att bo utomlands. Ofta fattar jag beslut som fotbollsspelare, nu har jag fattat ett beslut som mamma.

Fått stå över matcher

Från och med nästa sommar får landslagsbacken, frun Maria Michaela och parets son Neo, som föddes på juldagen i fjol, ett helt annat nätverk hemma i Östergötland. För just den biten har varit ett problem under de senare åren i Tyskland. Exempelvis kunde inte Fischer vara med på Wolfsburgs bortamatch mot isländska Thór i mitten av september eftersom hennes fru var sjuk.

ANNONS

- Och då kan jag inte åka för vi bor där vi bor och familjen bor här (i Sverige). Hade vi bott här hade jag kunnat åka.

Även om skåningen Fischer har gjort åtta säsonger i Malmö (numera Rosengård) var det självklart att det skulle bli Linköping, den senaste svenska klubben hon representerade (2012–2013), vid en hemkomst.

- Jag trivdes väldigt bra i klubben när jag var där. Familjen trivs där och det känns som hemma.

"Framstående idrottare"

Hon hyllar också värdegrunden som klubben och tränaren Olof Unogård står för.

- Det är en tränare som också har ett väldigt feministiskt tänk, eller grundtanke. Så det är en inspiration för mig att jobba med honom. Han har varit tydlig med att han först och främst är en feminist, det är det inte alla som står för.

ANNONS

Olof Unogård själv menar att det är en ära att få jobba med en spelare som Fischer.

- Det är en framstående idrottare som har gjort så mycket för fotbollsspelande kvinnor i allmänhet, och HBTQ-rörelsen i synnerhet, säger han till TT.

Stor omställning

Fischer är beredd på att mycket kommer att vara annorlunda i allsvenskan jämfört med storklubben Wolfsburg, som backas upp av storsponsorn Volkswagen.

- Jag kommer aldrig kunna jämföra allsvenskan med Wolfsburg som lag. Wolfsburg är också ett lag och en klubb som sticker ut i Bundesliga, det är inte så att alla har det så, säger 34-åringen.

Exempelvis chartrar klubben ett eget flyg till bortamatcherna i Champions League och i Wolfsburg har spelarna tre sjukgymnaster och två läkare som resurser.

- Det kommer att bli en omställning i allsvenskan, men det är en omställning som jag gärna antar, säger Nilla Fischer.

ANNONS
TT

Fakta: Nilla Fischer

Född: 2 augusti 1984.

Position: mittback.

Nuvarande klubb: Wolfsburg, Tyskland.

Tidigare klubbar: Linköping 2012–2013, Malmö (nu Rosengård) 2003–2011, Kristianstad 2000–2003, Vittsjö 1998–2000, Verum (moderklubb).

Meriter: OS-silver 2016, VM-brons 2011, 3:e-plats EM 2013. Champions League-vinnare 2013/14. Bundesliga-vinnare 2013/14, 2016/17, 2017/18. Tyska cupen 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18. SM-guld 2010 och 2011. Invald i spelarnas världslag 2016 och 2018.

A-landskamper/mål: 170/23.

Aktuell: klar för spel i Linköping från och med nästa sommar.

Fakta: Nilla Fischer om...

... den sportsliga målsättningen med Linköping nästa år:

- Det är absolut ett lag som ska vara med och fajtas om SM-guldet nästa säsong. Jag kommer med mycket rutin och ska göra allt jag kan för att bidra till att vinna titlar.

... sin tid i Wolfsburg:

- Det är sex oförglömliga år och jag är oerhört stolt över att ha kunnat representera Wolfsburg som klubb. Det är något jag kommer att ha med mig hela livet. Jag ska bara njuta sista året och försöka plocka hem tre titlar (ligan, cupen och Champions League) där.

... hur länge hon ser sig spela i landslaget:

- Vi får se. Först ska jag hålla mig frisk och hel. Det är ju ett VM nästa år, så det är klart att jag satsar på att vara med där. Sedan får jag ta ett nytt beslut.

... huruvida kontraktet med Linköping är hennes sista i karriären:

- Jag skulle ändå gissa på det. Om 2,5 år är jag ganska gammal. Men man ska aldrig säga aldrig.

ANNONS