Fjolårsläxan ska ta Sverige till seger

I fjol Kanada på bortaplan, i år USA på bortaplan. I fjol misslyckades Juniorkronorna taktiskt, det ska inte ske i kvällens JVM-semifinal.

ANNONS
|

Det svenska laget ställde in matchvärmningen och förberedde sig i stället på hotellet inför kvällens semifinal mot USA.

Vid en kort pressträff berättade Montén om vad han kände var den största nyckeln och utmaningen inför kvällens match mot det regerande mästarlaget:

- Att kunna spela sitt spel och försöka styra USA dit vi vill ha dem, inte låta dem spela på sitt sätt. Försöka diktera villkoren spelmässigt.

Det är så klart inte det lättaste på bortaplan mot ett hemmalag som bärs fram av publiken.

ANNONS

Planen sprack

I fjolårets semifinal mot Kanada i Montreal misslyckades svenskarna med att ta initiativet, trots en bra start och ledning med 2–1 blev det förlust med 2–5.

- Jag tror inte det blir samma matchbild i dag, det är skillnad på USA och Kanada som lag. Men den gången kände vi att vi inte klarade att hålla vår matchplan. Vi försökte möta dem på deras sätt och det tror jag spelade dem i händerna. Det är en erfarenhet vi har med oss, säger Montén.

Sverige har sju spelare kvar från fjolårets lag, bland annat hela den skickliga förstakedjan med Lias Andersson, Elias Pettersson och Alexander Nylander som svarat för 18 poäng, varav 10 mål, tillsammans.

Delat på stjärnorna

Medan Sverige har sina bästa offensiva vapen tillsammans har USA särat på sina.

Poängligaledaren Casey Mittelstadt, 10 poäng (4 mål+6 assist), och målligaledaren Kieffer Bellows, 6 mål, spelar i olika kedjor.

- Vi har sista bytet som fördel, samtidigt är de utspridda så det gäller för vår del att vi har fyra kedjor som kan spela med dem. Alla måste kunna spela offensivt och defensivt, åka och spela i hög fart, säger Montén.

ANNONS

Skicklige centern Marcus Davidsson, Djurgården, är positiv och blev inte imponerad av USA när lagen möttes precis före JVM, trots förlust med 1–3.

- Vi gjorde inte vår bästa match då, ändå var det ganska jämnt. De spelar rätt nordamerikanskt, lägger ned mycket puckar och spelar lite fult också. Det gäller att vi går in med samma medicin så kommer det att gå bra. Jag tror vi har en jäkligt bra chans att slå dem.

Buffalo, TT:s utsände

Fakta: Senaste USA-matcherna

Sverige har haft svårt mot USA i JVM-historien med bara en seger på de senaste 14 matcherna. Här är de fem senaste matcherna mellan lagen (Sveriges siffror först):

5/1 2016 Helsingfors, bronsmatch: 3–8.

28/12 2015, Helsingfors, gruppspel: 1–0.

5/1 2013, Ufa, Ryssland, final: 1–3.

5/1, 2011, Buffalo, bronsmatch: 2–4.

3/1, 2010, Saskatoon, semifinal: 2–5.

ANNONS