Frankrike till VM-semifinal: "Väldigt stolt"

Frankrike är klart för semifinal i fotbolls-VM. Antoine Griezmann var inblandad i båda målen i 2–0-segern i kvartsfinalen mot Uruguay. Han fick dock god hjälp av Uruguays målvakt Fernando Muslera.

|

Det var som vanligt ett fysiskt starkt och tätt uruguayanskt försvar som till en början effektivt stoppade de franska stjärnorna. Det behövdes till slut en skickligt utförd frispark och ett mindre skickligt målvaktsingripande för att skicka Frankrike till VM-semifinal.

- Jag är glad och stolt. Det var välförtjänt om man ser till matchen. Vi åstadkom stora saker mot Argentina (i åttondelsfinalen) och i dag höjde vi oss ytterligare mot Uruguay. Vi har ett ungt lag med hög utvecklingskurva, säger Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps till Fifa efter 2–0-segern.

Första halvlek gick mot sitt slut när Uruguays Rodrigo Bentancur kapade Corentin Tolisso mitt på den egna planhalvan. Det gula kortet betydde att Bentancur skulle vara avstängd i en eventuell semifinal. Men efter frisparken som följde var det det minsta av Uruguays problem.

Saknade spets

Antoine Griezmann skruvade in bollen i straffområdet och mittbacken Raphaël Varane skarvade med huvudet in 1–0 i det bortre hörnet. Talande för matchen var att Uruguays Martín Cáceres höll på att kopiera Varanes mål ett par minuter senare, men fick snopet se hur Frankrikes målvakt Hugo Lloris sträckte ut och gjorde en världsklassräddning med fingertopparna.

Kvartsfinalen var långt ifrån någon fransk utklassning. Uruguay försökte och försökte men saknade spets när lagets bästa målskytt i VM, Edinson Cavani, satt på bänken skadad. I den 61:a minuten kom i stället ett avgörande misstag från Uruguays sida.

Musleras tabbe

Griezmann fick bollen till vänster strax utanför straffområdet. Skottet var förvisso hårt, och bollen fick en otäck skruv precis innan den nådde mål, men Fernando Muslera skulle så klart ha räddat. Uruguays målvakt satte upp handflatorna men i stället för att mota bollen bort från mål stötte han den i en båge över sitt eget huvud och in i nätmaskorna bakom sig.

Uruguay kämpade och slet – ibland var det ganska fult spel ute på planen, från båda lagen – men kunde inte svara på det franska 2–0-målet.

För sydamerikanerna är VM-äventyret slut för den här gången. För Frankrike fortsätter mästerskapet med semifinal mot vinnaren i mötet mellan Brasilien och Belgien.

- Vi är det första laget som är klart för semifinal, och jag är väldigt stolt över mina 23 spelare. Vi har hållit ihop länge. Jag är stolt över att vara fransman, säger Didier Deschamps.