Patrik Sjöberg. Arkivbild.
Patrik Sjöberg. Arkivbild.

Friidrottsbas utreds efter Sjöbergs larm

Internationella friidrottsförbundet har inlett en granskning av Bislettgalan efter Patrik Sjöbergs larm om att rena friidrottare fick betalt för att göra dopningstester.

ANNONS
|

I våras slog Europarekordinnehavaren Patrik Sjöberg larm om att Bislett-galan på 1980-talet betalade friidrottare som arrangören i förväg visste var rena för att genomgå dopningstester.

Nu har Internationella friidrottsförbundet IAAF tillsatt en utredning och Sjöberg har kontaktats av organisationens integritetsenhet.

- De vill prata om (Svein Arne) Hansen, säger Sjöberg till den norska tidningen VG och talar om Bisletts förre tävlingsledare som nu är ordförande i Europeiska friidrottsförbundet.

ANNONS

Bakgrunden till Sjöbergs utspel var diskussionen om att stryka alla tidigare rekord inom friidrotten.

- Hansen har tagit på sig den hederliga rocken nu. Men förut fick vi, som han visste var odopade, betalt för att göra dopningsprover. Han kanske ska låta oss som tränat och varit rena få ha våra medaljer, sade svensken till P4 Göteborg i maj.

Den förra löparstjärnan Ingrid Kristiansen och Bislettgalans förra presschef Anne-Lise Hammer stöder Sjöbergs uppgifter.

- Jag känner igen mig i Sjöbergs beskrivning, inte i Svein Arnes. Han målar upp en felaktig bild. Han förvränger verkligheten, säger Hammer.

Hansen kommenterar uppgifterna i ett mejl.

"Det är tråkigt när en så framstående person som Ingrid Kristiansen kommer med generella påståenden om manipulation utan bevis", skriver han.

TT
ANNONS