Gerhardsson less på inställda matcher

På drygt sex månader har han upplevt fler inställda matcher än under sina 25 år som tränare. Nu hoppas förbundskaptenen på VM-kvalspel i Szombathely.

ANNONS
|

Förbundskapten Peter Gerhardsson, som tillträdde efter EM-slutspelet i somras, inledde presskonferensen i Friends arena med en snabb resumé kring sin tid på posten.

Ämnet: Inställda matcher.

- Jag har varit tränare och coach i 25 år. De tränarutbildningar som jag gick, det mesta har väl utvecklats och blivit mycket bättre nu men jag tror inte man pratar så mycket om vinna inställda matcher, väderlek och de bitarna… På det här halvåret, drygt, som jag har varit förbundskapten har jag upplevt mer sådant än under de första 25 åren.

ANNONS

- Jag kan säga att förlora är väldigt tråkigt, men nu har jag även fått uppleva att vinna inte heller är så roligt om man vinner på inställda matcher eller till och vinner turneringar på en inställd match.

"Acceptabelt beslut"

Matcherna som 58-åringen pratade om var VM-kvalmötet med Danmark, inställt på grund av den danska spelarstrejken, och Algarve Cup-finalen mot Nederländerna som stoppades av regnet.

- Det var naturligtvis väldigt synd att vi inte fick spela matchen mot Europamästarna. Men som det såg ut där var det ett acceptabelt beslut av tävlingsledningen. Det fanns inte så mycket att göra, säger Gerhardsson.

Nu hoppas förbundskaptenen att Sverige slipper matcher som av olika anledningar inte blir av.

Gerhardsson vill mäta sig med olika motståndare, hela tiden sträva efter att vara det lag som till slut överlistar och vinner över laget på andra sidan mittlinjen.

ANNONS

Startelvan klar

Och han vill göra det i Szombathely.

I Ungern är Sverige nämligen ute efter att säkra VM-kvalets fjärde trepoängare och ta ytterligare ett kliv närmare slutspelet i Frankrike.

Till matchen den 5 april har Peter Gerhardsson bland andra fått tillbaka Nilla Fischer, mittbacken tackade nej till spel i Portugal på grund av familjeskäl, och anfallaren Marija Banusic.

- Magnus (Wikman, assisterande förbundskapten) och jag har startelvan nästan klar, byten och spelidé. Det här laget har visat att det finns en flexibilitet, säger han.

TT

Fakta: VM-kvaltruppen mot Ungern

Målvakter: Hilda Carlén, Linköping, Hedvig Lindahl, Chelsea, Zecira Musovic, Rosengård.

Backar: Amanda Ilestedt, Potsdam, Linda Sembrant, Montpellier, Nilla Fischer, Wolfsburg, Hanna Glas, Eskilstuna, Anna Oskarsson, Linköping, Jonna Andersson, Chelsea, Magdalena Eriksson, do, Mia Carlsson, Kristianstad.

Mittfältare/anfallare: Hanna Folkesson, Rosengård, Caroline Seger, do, Kosovare Asllani, Linköping, Marija Banusic, do, Lina Hurtig, do, Stina Blackstenius, Montpellier, Sofia Jakobsson, do, Mimmi Larsson, Eskilstuna, Fridolina Rolfö, Bayern München, Elin Rubensson, Göteborg, Olivia Schough, do, Julia Roddar, do.

Fakta: Sveriges matcher i VM-kvalet

19 september 2017: Kroatien (borta), 2–0.

20 oktober 2017: Danmark (hemma), 3–0 (walkover).

24 oktober 2017: Ungern (h), 5–0.

5 april: Ungern (b).

7 juni: Kroatien (h, Göteborg).

12 juni: Ukraina (b).

30 augusti: Ukraina (h, Göteborg).

4 september: Danmark (b).

Fakta: Kvaltabell, grupp 4

1) Sverige, 3 matcher, 9 poäng (+10 i målskillnad).

2) Danmark, 3, 6 (+6).

3) Ukraina, 2, 4 (+1).

4) Kroatien, 4, 2 (-6).

5) Ungern, 4, 1 (-11).

Gruppsegraren är direktkvalificerad för slutspelet i Frankrike sommaren 2019. Grupptvåan kan få chansen att spela playoff om en VM-plats, ifall nationen är bland de fyra bästa av de sju grupptvåorna.

ANNONS