Gillar Bundesliga men räds inte tyskarna

Tre raka nollor i landslaget sedan han kom tillbaka efter nyckelbensoperationen tidigt i våras. Robin Olsen, 28, växer mer och mer ut som en målvakt av hög internationell klass. Då är VM det bästa skyltfönstret att stå i när det väntar ett klubbyte senare i sommar.

ANNONS
|

Träningslandskamperna mot Danmark och Peru kanske inte fick hugade spekulanter att trängas på Friends eller Ullevi. Desto fler såg troligen VM-premiären mot Sydkorea – och ännu fler lär syna insatsen i Sotji på midsommardagen.

Svårare blir knappast testet, för landslaget i allmänhet och för Olsen i synnerhet. Tyskland. Den regerande världsmästaren. Det fruktade Nationalmannschaft. Man kan bli knäsvag för mindre som fotbollsspelare.

Hetsar inte upp sig

Nu är inte Olsen den som hetsar upp sig i onödan. När han mötte medierna dagen efter 1–0-segern i Nizjnij Novgorod talade han visserligen väl och berömmande om tysk fotboll, men påpekade också att tilliten till den egna förmågan är stor.

ANNONS

- Det är världsmästarna som vi möter, men samtidigt har vi visat att vi är stabila bakåt. De (Sydkorea) hade inte ett skott på mål, och sedan tror jag att Peru hade ett och Danmark hade ett, så det är två avslut på de tre senaste matcherna, och vi har inte mött dåligt motstånd. Det ser definitivt bra ut, säger Robin Olsen.

Det är inte heller till svensk nackdel att Tyskland är piskat att vinna matchen för att inte riskera att missa åttondelsfinalen.

- De måste vinna och vi kan spela mer på resultatet, men när matchen väl blåses igång så är det en helt annan bild och du hinner inte tänka på det. Vi ska göra vårt jobb och jag är säker på att deras tränare (förbundskaptenen Joachim Löw) säger samma sak.

Synar allt offensivt

TT: Har du redan börjat titta på videoklipp på det tyska anfallsspelet?

ANNONS

- Nej.

TT: Vad vill du se?

- Jag kommer att titta på det vi brukar titta på oavsett motståndare. Maths (målvaktstränaren Elfvendal) kommer att ge mig den information han brukar ge.

TT: Vad brukar du titta på?

- Allt som har med det offensiva spelet att göra.

Stämningen i den tyska truppen uppges vara spänd. Besvikelsen är stor efter chockförlusten (0–1) mot Mexiko och tyskarna pratar om att de avslutande gruppspelsmatcherna mot Sverige och Sydkorea är som "två cupfinaler".

- Jag har på känn att de kommer att göra en del ändringar i laget, men vi vet vad vi ska göra. Jag är väldigt nöjd med sättet vi – hela laget – spelar på i defensiven. Vi trivs tillsammans, vet var vi har varandra och vet att vi kommer att hjälpa varandra.

ANNONS

Kan tänka sig Bundesliga

TT: Vad har du för förhållande till tysk fotboll? Något du tittar på till vardags?

- Lite grann. Jag har några vänner som spelar i Bundesliga och det är klart att har jag möjligheten ser jag de matcherna.

TT: Vad tycker du tysk fotboll står för?

- De har den där pressen som alla pratar om, där verkligen alla spelare bara kör. Det är en sorts maskin. Det är det som jag tänker mest på när man pratar om tysk fotboll.

TT: En fotboll du gillar?

- Absolut. Det är mycket tempo och fysiskt spel. Många bra spelare i ligan.

TT: En liga som skulle passa dig?

ANNONS

- Ja.

TT: Skulle du vilja spela där?

- Det är en topp 3-liga i Europa så jag hade inte haft några problem med det, säger Olsen som fått löfte av FC Köpenhamn att få gå till en ny klubb i sommar.

TT:s utsände, Gelendzjik

Fakta: Sverige–Tyskland

När: Lördag 23 juni klockan 20.00 (svensk tid).

Var: Fisjt-stadion (40000 platser) i Sotji.

Om spelorten: Klassisk badort vid Svarta havet, även om arenan snarare ligger i staden Adler, cirka tre mil längre söderut. Värdstad för vinter-OS 2014 då stadion – döpt efter traktens högsta berg – hyste invignings- och avslutningsceremonierna. Någon hemmaklubb i fotboll finns för tillfället inte sedan såväl Zjemtjuzjina som FK Sotji gått i konkurs.

Fakta: Senaste mötena med Tyskland

Sverige har spelat 37 landskamper mot Tyskland. Av dessa har Blågult vunnit 13, spelat nio oavgjorda och förlorat 15.

Tyskland har gjort åtta mål mer än Sverige, 70 mot 62.

Lagen har mötts fem gånger i ett stort mästerskap. Ett stort svenskt ögonblick var VM-kvalet 2012 när Sverige hämtade in underläge 0–4 till 4–4 på Olympiastadion i Berlin. Sveriges sista mål gjordes av Rasmus Elm.

Senaste mötena:

10 oktober 1990: 1–3 (Solna)

21 juni 1992: 2–3 (Solna, EM-semifinal)

24 juni 2006: 0–2 (München, VM-åttondelsfinal)

16 augusti 2006: 0–3 (Gelsenkirchen)

17 november 2010: 0–0 (Göteborg)

16 oktober 2012: 4–4 (Berlin, VM-kval)

15 oktober 2013: 3–5 (Solna, VM-kval)

ANNONS