Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171007-vmkvalsverige-542682_se.ttela_1.jpg
Andreas Granqvist.

Granqvist lugn inför kvalavslutningen

Direktplats, playoff eller ytterligare ett missat VM-slutspel? Sveriges öde ska avgöras – och första testet blir kvällens möte med Luxemburg.

5. 1. 2.

Sveriges resultatrad betyder allt – och ingenting.

Fram till den pågående samlingen har matcherna resulterat i att förbundskapten Janne Anderssons landslag är tvåa i gruppen, ett poäng bakom Frankrike, och därmed har VM-ödet i sina egna händer.

Men från och med nu betyder de tidigare matcherna ingenting.

Allt avgörs av hur Sverige lyckas i de två avslutande kvalmatcherna, kvällens hemmamöte med Luxemburg och bortamatchen mot Nederländerna på tisdag.

Resultatet i match nio och tio bestämmer var Sverige hamnar i tabellen.

Nytt missat mästerskap?

Kniper laget gruppsegern, och blir klart för VM-spel i Ryssland nästa sommar?

Behåller Sveriges andraplatsen och blir en av de åtta bästa grupptvåorna som får spela playoff i november?

Eller missar landslaget ytterligare ett VM-slutspel, vilket i så fall blir det tredje raka världsmästerskapet i fotboll som spelas utan Blågult?

För första gången har det nya landslaget något att förlora.

Eller?

- Jag tycker inte att vi har något att förlora. Ser man på det så, att man har chans att förlora någonting blir man lite mer passiv, lite mer nervös inför matchen. Vi har alla förutsättningar. Vi har ett fullsatt Friends, vi ska bjuda på en bra match och vinna, säger Andreas Granqvist.

- Vi har satt oss i en position där vi har andraplatsen, och playoff för tillfället. Det var nog inte många som hade trott det inför kvalet. Vi ska gå ut och spela som vi har gjort innan, och då tror jag att det kommer fungera väldigt bra.

"Väldigt skickliga"

Något tal om kniven mot strupen finns inte i landslagtruppen. Enligt Granqvist är stämningen – precis som vid alla samlingar – på topp och lagkaptenen räknar kallt med att matchen mot Luxemburg slutar med ytterligare en trepoängare.

- Jag har sett många bilder på Luxemburg och de är väldigt skickliga. De vill spela sig ur situationer och vi behöver spela som en enhet. Om vi börjar pressa lite en och en – då är de tillräckligt bra för att spela bort den pressen. Det blir nyckeln. Vi ska vara aggressiva, vi ska ha initiativet, säger han.

32-åringen anser även att koncentrationen kommer spela in i hur matchen slutar.

"Dominera"

- Mot minde nationer förväntas det att vi ska dominera matchen och ha mycket bollinnehav. Det kräver en otrolig koncentration som man kanske inte får gratis när man möter mindre nationer. Möter vi Frankrike vet vi vad som krävs. Det blir en nyckel, att vi verkligen är koncentrerade och fokuserade. Det kommer inte bli en enkel match, men gör vi våra saker som vi ska så ska vi vinna matchen, säger Granqvist och menar att det stora publikintresset har haft positiv inverkan på spelarna.

- För några veckor sedan fick vi reda på att det började bli utsålt, och som spelare finns det inget bättre än att komma ut på Friends och att det är fullsatt. Det är klart att vi har glädje och stolthet i att få komma ut här och spela. Vi ska göra allt vi kan för att bjuda på en fantastisk match och vi hoppas att publiken är nöjd när de går hem.

Fakta: Så går man till VM från Europa

Förutom Ryssland (direktkvalificerade i egenskap av värdnation) är det 13 europeiska lag som i sommar får åka till VM.

Nio av dem är gruppettor från de nio grupperna i det europeiska VM-kvalet.

De åtta bästa grupptvåorna gör upp om de fyra återstående VM-biljetterna genom ett playoff, som avgörs genom fyra separata dubbelmöten.

Inför de två återstående matcherna av VM-kvalet är Sverige just nu på en playoffplats, en poäng bakom ledande Frankrike och tre poäng före tredjeplacerade Nederländerna. Sverige ska möta Luxemburg hemma och Nederländerna borta i sina två återstående matcher. Vid seger mot Luxemburg och minst oavgjort borta mot Nederländerna är Sverige klart för minst playoff. Man kan även fortfarande vinna gruppen och ta en direktplats beroende på vad Frankrike gör i sina återstående matcher.

Fakta: Troliga startelvor

Sverige (4–4–2): Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Jakob Johansson, Emil Forsberg – Marcus Berg, Ola Toivonen.

Luxemburg (4–2–3–1): Jonathan Joubert – Marvin Martins, Chris Philipps, Kevin Malget, Mathias Jänisch – Mario Mutsch, Christopher Martins – Olivier Thill, Vincent Thill, Daniel Da Mota – Aurélien Joachim.

MEST LÄST