Längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip anser att uteslutningen av Ryssland från OS är rimlig. Arkivbild.
Längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip anser att uteslutningen av Ryssland från OS är rimlig. Arkivbild.

Grip: "Funnits tydliga bevis"

Rikard Grip, ordförande för svenska längdskidlandslaget, tycker att IOK-domen om rysk uteslutning är rimlig.

ANNONS
|

Inom längdskidåkningsvärlden är sedan tidigare bland annat guldmedaljören från femmilen i Sotji-OS 2014, Alexander Legkov, avstängd från både OS och världscup på grund av brott mot dopningslagarna. Med andra ord är han och flera andra fortfarande inte aktuella då det enbart är dopningsfria ryska utövare, som följer IOK:s hårda kriterier, som är tillåtna att delta. Dock under olympisk flagg och med OS-hymn i stället för nationalsång vid eventuella medaljceremonier.

Rikard Grip vill inte spekulera för mycket i vad IOK:s beslut kan komma att få för effekter framöver, men han hoppas att Ryssland ska kunna vara med och delta i tävlingar i ett senare skede.

ANNONS

- Det finns många duktigare åkare som inte har varit en del av det här. Det är en stark skidnation, säger Grip.

Norska skidförbundet välkomnar också IOK-domen.

"Det är inte möjligt för oss att ha kunskap om alla detaljer kring det som pågått men även utan positiva tester är rapporten tydlig. Men den informationen som är känd i dag är det bra att de som kan bevisa att de är rena får tävla", säger Erik Røste, ordförande i Norska skidförbundet i ett pressmeddelande.

TT
Fakta: Fortsatt avstängda ryssar

I samband med McLaren-rapporten och Oswaldkommisionens utredning har totalt 25 ryska utövare stängts av från OS. Totalt har de blivit av med 15 medaljer: Sex guld, åtta silver och ett brons.

Även om ryska utövare får tävla under olympisk flagg i OS i Pyeongchang så krävs det också att de är rena. Därav är fortsatt dessa utövare avstängda från mästerskapet.

Skidåkare: Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegzjanin, Alexej Petukhov, Julia Ivanova, Jevgenija Sjapovalova, Julia Tjekaleva, Anastasija Dotsenko.

Skeleton: Alexander Tjetjakov, Sergej Tjudinov, Jelena Nikitina, Olga Potylitsyna, Marija Orlova.

Bob: Alexander Zubkov, Aleksej Negodajlo, Dimitrij Trunenkov, Alexander Kasjanov, Aleksej Puskjarev, Ilvir Tjuzin, Ola Stulneva.

Skidskytte: Jana Romanova, Olga Vilukhina, Olga Zajtseva.

Skridsko: Olga Fatkulina, Alexander Rumjantsev.

ANNONS