Hammarby firar Alan Dzjusojev efter hans 2–2 mål.

Hammarby vann annandagsderbyt

Den strida publiktillströmningen sköt upp matchen. Sedan vann Hammarby en tajt batalj mot Stockholmskollegan Tellus med 7–4 efter att ha vänt matchen två gånger.

|

Annandagen är en klassisk bandydag som lockar mycket publik. Zinkensdamm i Stockholm var föga förvånande inget undantag. Där blev publiktillströmningen så pass stor att matchen fick skjutas upp tio minuter.

När matchen väl kom igång så behövde de drygt 6400 i publiken inte vänta länge på det första målet. Efter tre minuter tilldömdes Hammarby straff. Adam Gilljam gjorde ingen grönvit supporter besviken och gav sitt "Bajen" en kanonstart. Tellus åt sig i kapp knappa tio minuter efter och Jonas Enander gjorde två snabba mål.

Sedan skulle Hammarbys prestigevärvning från ryska Jenisej presentera sig, Alan Dzjusojev skickade in kvitteringen och Hammarby fick också in 3–2 innan pausvilan.

Sex minuter in i den andra halvleken gjorde Tellus ånyo två snabba mål och gick upp i ledning. Men Kasper Milerud och Ilja Gratjev vände sedan underläget med varsitt mål inom loppet av två minuter. I slutdelen av matchen satte Jesper Jonsson ytterligare två mål och dödade matchen och ordnade därmed segern till Hammarby.

- Viktiga poäng för oss för framtiden men Tellus gör det väldigt tufft för oss, all respekt för de här killarna som verkligen var bra, säger 2–2-skytten Alan Dzjusojev till bandypuls.

Edsbyn krossade Bollnäs

I Hälsingland väntade det sedvanliga derbyt mellan rivalerna Edsbyn och Bollnäs, en repris på SM-finalen från i mars dessutom. Då var tabellettan Edsbyn återigen numret för stort och krossade Bollnäs med hela 9–1 (!).

Hemmalaget drog ifrån redan från avslag och ledde in till halvtid med 4–1, två mål signerades av Mattias Hammarström.

Bollnäs förmådde aldrig att leta sig in i matchen och hota tabellettan och hemmalaget kunde defilera hem segern och vann den andra halvleken med 5–0. Edsbyn befäster därmed också sin serieledning.

Edlund sänkte Broberg

Gissa vilken spelare i Sandviken som hamnade i strålkastarljuset i matchen mot Broberg/Söderhamn? Jo, ni gissade nog antagligen rätt. Christoffer Edlund – Elitseriens målkung – klev fram och nätade totalt fem gånger i Sandvikens 8–2-seger. Nu har målsprutan Edlund krutat in 44 mål på 15 matcher.

I Västeråsderbyt mellan Tillberga och Västerås blev 20-årige Martin Landström tremålskytt för Västerås. Två av målen kom redan efter en kvart, sedan fullbordade han sitt hattrick när han fastställde slutresultatet till 9–3 för sitt Västerås.

Vetlanda fick också fira annandagen med seger. Borta mot IFK Motala vann smålänningarna med 5–2.

Många annandagsmatcher har haft derbystämpel över sig. Det hade knappast matchen mellan Kalix och Sirius, avståndet mellan lagen är dryga 90 mil. Och hemresan tillbaka för Uppsala-laget går inte i dur. Kalix vann med 3–1 efter att ha vänt ett 0–1-underläge.