Hett derby väntar i Dalarna

När Leksand slog Oskarshamn med 4–0 började Siljan koka. Nu väntar ett returmöte med Mora om en plats i SHL. Det blir en het hockeypåsk i Dalarna.

ANNONS
|

Leif Carlsson berättar om kampen mot klockan för att kartlägga Mora inför matchserien som inleds lite mer än 48 timmar efter slutsignalen mot Oskarshamn.

- Visst har jag varit i Mora och sett dem spela, men jag har missat deras sista matcher. Därför har jag beställt videofilmer med alla Moramatcherna.

Carlsson berättar att Leksands tränarstab laddar för upp mot tolv timmars videostudier av Mora IK.

- Det är vårt jobb att klippa ihop timmarna till en 50 minuters sammanfattning som spelarna får se innan första matchen mot Mora.

ANNONS

"Varit totalsågade"

Moras tränare Mats Lusth har sett Leksands två hemmamatcher live. Han fick ingen tydlig bild.

- I dag får man komma ihåg att de spelade tredje matchen inom kort tid. Det var en ganska avslagen match där Leksand var bästa laget, säger Lusth, som också ser fram emot matchen i matchen mot Leif Carlsson.

I sex år bildade de backpar i Mora och Färjestad.

- Ser verkligen fram emot att få möta honom på det här sättet. Men det kommer att bli oerhört tufft på isen. Det kommer att bli ett krig, samtidigt som det gäller för oss att vara ödmjuka inför uppgiften. Det ska också bli roligt, främst för spelarna som inte ofta får chansen att vara med om något liknande, säger Lusth.

Det märktes tydligt utanför Leksands omklädningsrum att det är något stort på gång. Spelarna var mer sammanbitna än glada.

ANNONS

- Nu är vi så nära SHL vi kan komma. Mora väntar, matchen ska spelas och det kommer att bli hårt, säger Leif Carlsson och skrattar.

Han leder ett Leksand som varit uträknat ett par gånger de senaste månaderna och som nu slår i underläge mot Mora som har fått SHL-rutin.

- Vi har varit totalsågade flera gånger, men rest oss. Nu får vi spela utan press mot Mora. Det gynnar oss, säger Carlsson.

"Bestämda anfall"

Han går in i SHL-kvalet med ett lag som just slagit Oskarshamn med 4–0 i sin bästa match för säsongen.

Det var leksingar som spelade med desperation och lidelse och för varandra. Spelarna gick gång på gång till direktattack mot motståndarmålet. Det var ett helt nytt Leksand som verkar hittat formen i exakt rätt läge.

- Vi pratade ihop oss efter förlusten i Oskarshamn. Jag var tydlig mot spelarna och de såg på mig vad det handlade om. I dag var vi bra defensivt och spelarna gjorde hemjobbet samtidigt som vi hade bestämda anfall mot deras mål, säger Carlsson.

ANNONS

Han fick se Tex Williamsson hoppa in i målet och göra en av säsongens bästa matcher. Han noterade också hur det släppte för Anton Öhman, som haft problem med skador och sjukdomar i vinter. Öhmans 2–0-mål i första perioden var avgörande för matchen.

"Enormt stolt"

I Oskarshamn var det deppigt.

- Jag är jäkligt besviken, men samtidigt enormt stolt över killarna. I dag tvingade vi ut det bästa ur Leksand för att skulle slå oss, säger Oskarshamns tränare Björn Hellkvist, som har svårt att tänka på framtiden och lagbygget för kommande år:

- I en mindre klubb i allsvenskan handlar det om att jobba som en galärslav under några månader för att bygga en ny grupp människor. Det går inte att säkra spelare med de avtal som finns mellan hockeyallsvenskan och SHL. De kan ju rycka spelare ändå.

ANNONS
TT

Fakta: Direktkval till SHL

Direktkvalet till SHL avgörs i bäst av sju matcher och spelas enligt följande schema:

Söndag 25 mars: Karlskrona–Timrå

Tisdag 27 mars: Timrå–Karlskrona

Torsdag 29 mars: Karlskrona–Timrå

Lördag 31 mars: Timrå–Karlskrona

Måndag 2 april (eventuellt): Karlskrona–Timrå

Onsdag 4 april (ev): Timrå–Karlskrona

Fredag 6 april (ev): Karlskrona–Timrå

Måndag 26 mars: Mora–Leksand

Onsdag 28 mars: Leksand–Mora

Fredag 30 mars: Mora–Leksand

Söndag 1 april: Leksand–Mora

Tisdag 3 april (ev): Mora–Leksand

Torsdag 5 april (ev): Leksand–Mora

Lördag 7 april (ev): Mora–Leksand

ANNONS