Moa Hjelmer. Arkivbild.
Moa Hjelmer. Arkivbild.

Hjelmer: "Metoo gör det lättare att berätta"

Det tog sex år, men nu vågar friidrottsstjärnan Moa Hjelmer berätta att hon våldtagits av en annan aktiv.

ANNONS
|

På Instagram skriver den 27-åriga löparen, som tog EM-guld 2012, att händelsen skedde efter Finnkampssegern 2011 då hon efter festen följdes till hotellet av mannen.

"Vi hamnar på hans rum, han vill prata, sitta nära mig på sängen. Jag säger att jag ska gå och lägga mig. Han tycker att jag kan sova här hos honom. Han är betydligt äldre än mig och han är gift, jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig", skriver Hjelmer.

ANNONS

"Jag mår bra i dag"

I en intervju med DN berättar Hjelmer att #metoo-kampanjen fått henne att våga berätta.

- Det är så fantastiskt med hela metoo-rörelsen och hela det här fenomenet, att det blir lättare. Det blir lättare att berätta om sådana här händelser, både högt och lågt. Det är en fantastisk tid vi lever i nu faktiskt, säger hon.

- Jag mår bra i dag, det var såpass länge sedan att jag har hunnit bearbeta det och jag hade egentligen inte planerat att berätta om det här, men det gavs en möjlighet i samband med idrottsuppropet, och kände att det var nu eller aldrig, och det känns bra att jag gjorde det.

Samhällsproblem

- Det här är ju en komplex fråga och handlar egentligen inte om friidrotten, utan om vad som är acceptabelt beteende i samhället.

ANNONS

I Göteborgs-Posten får Moa Hjelmer frågan om hon konfronterat mannen som våldtog henne.

- Jag tycker inte att det är relevant att prata om den här personen. Det är inte därför jag lägger ut den här berättelsen. Det handlar om att visa att det är ett så himla utbrett problem där många, framför allt män då, inte vet var gränsen går.

Hjelmer orkade inte göra en polisanmälan då för "det var tillräckligt kämpigt som det var". Men hon utesluter inte att göra det nu.

- Det är aldrig för sent.

Stefan Olsson, numera generalsekreterare i friidrottsförbundet och som var förbundskapten då våldtäkten inträffade, har varit i kontakt med Hjelmer.

- Hon mår bra och vet att vi finns till hands om hon vill ha stöd, säger han till TT.

ANNONS

- Jag uppfattar det inte som att hon lägger någon skuld på oss ledare, att vi inte sett något. Jag har försökt att dra mig till minnes om vi kunde ha gjort något på något annat sätt. Men förbundets ledarskap har de 10-20 senaste åren byggt på att få alla aktiva att må bra, att alla ska känna sig trygga och att se den lilla individen i det stora landslaget. Men det har uppenbarligen inte räckt.

Visselblåsarfunktion

För friidrottsförbundet är det en prioriterad fråga hur man uppträder mot varandra och hur man ökar transparensen och får dem som råkar ut för något att berätta. Förbundet lade därför fram en motion till Riksidrottsmötet tidigare i år om en visselblåsarfunktion inom idrotten, vilken antogs.

- Förslaget gick igenom och funktionen håller på att sättas upp på Riksidrottsförbundet, säger friidrottsordföranden Björn O Nilsson.

ANNONS

Även friidrottens motion om en etisk kod inom idrotten gick igenom vid Riksidrottsmötet och ett förslag håller nu på att tas fram.

TT
Fakta: Moa Hjelmer

Född: 19 juni 1990.

Klubb: Spårvägens FK.

Gren: Sprinter.

Meriter: EM-guld 400 meter 2012, EM-brons, inomhus, 400 meter 2013. Åtta SM-guld på 100, 200 och 400 meter samt 4x100 meter.

Fakta: #metoo

I början av oktober briserar skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein, som av en mängd kvinnor anklagas för sexuella trakasserier, och hashtaggen #metoo tar fart på Twitter. Några dygn senare pekas en rad kända män ut för sexuella övergrepp och trakasserier även i Sverige.

I Sverige växer metoo-kampanjen med upprop från många branscher.

På onsdagen anslöt sig 2290 kvinnor inom svensk idrott till uppropet #timeout – aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar.

ANNONS