Holmqvist segrade i comebacken

Första matchen på nästan ett år för 39-årige målvakten Johan Holmqvist. Då blev det seger med 4–1 för Karlskronas nyförvärv i SHL-comebacken mot Brynäs i Gavlerinken.

ANNONS
|

Gävlesonen Johan ”Honken” Holmqvist har räddat Karlskrona förr, nu hoppas den hårt pressade klubbledningen att veteranen ska göra det igen.

För knappt två år sedan blev den VM-guldmeriterade Holmqvist den avgörande faktorn i direktkvalet till SHL där den dåvarande nykomlingen höll sig kvar i hockeyns finrum genom fyra segrar på fem matcher mot AIK i en serie om bäst av sju.

Den gången värvades Holmqvist in redan i december och hann spela 22 matcher i högsta serien innan det var dags för direktkvalet där han höll nollan i fjärde matchen och bara släppte in totalt sju mål på de fem kvalmatcherna.

ANNONS

Kortare stratsträcka

Den här gången har startsträckan varit betydligt kortare för den rutinerade målvakten.

Värvningen blev officiellt klar under OS-uppehållet den 13:e februari med bara sju omgångar kvar av SHL:s grundserie.

Den nye Karlskronamålvakten hade inför comebacken bara hunnit göra sex träningar med sitt nygamla lag innan han kastades in i hetluften igen på lördagen då SHL-jumbons ordinarie målvakt Johannes Jönsson var sjuk för dagen och inte ens var ombytt mot Brynäs.

Att Johan Holmqvist inte spelat en match sedan den 9:e mars förra året syntes inte.

Nu var visserligen tempot i matchen av det minst sagt långsammare slaget.

Tunga ben

OS-uppehållet verkade sitta i de sega benen hos båda lagen men när väl ”Honken” testades i skarpt läge var det bara en enda puck av de 30 han fick emot sig – Drew Millers luring efter 27 minuter och 2 sekunder av matchen – som gick in.

Brynäsforwarden stod då ute vid tekningscirkeln, vände sig plötsligt om och trädde in pucken vid första stolpen.

Det tillsammans med en puck rätt i ansiktsgallret i slutet av första perioden var det mest dramatiska som hände för Karlskronakeepern.

Att hans lag hade mer att spela för, i jakten att ta sig över kvalstrecket, blev mer än önskvärt tydligt.

ANNONS

Brynäs jagar förvisso en hemmafördel i den åttondelsfinal som mest troligt väntar Gävlelaget men ska man nå plats sju eller åtta krävs en nivåhöjning modell rejäl.

För Karlskrona innebar vinsten förutom tre livsviktiga poäng att man tog sin blott tredje bortaseger vid full tid så här långt in på säsongen.

TT
ANNONS