Inget VM-spel för Dahlin och Omark

Supertalangen Rasmus Dahlin har spelat färdigt för säsongen. Det betyder att han inte är aktuell för VM-spel med Tre Kronor i maj. Även Linus Omark har tackat nej till VM i Danmark.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande från Frölunda säger Dahlin att han är sliten och behöver tänka på sin framtid. Backtalangen har bland annat NHL-draften att se fram emot i juni där han väntas bli vald som nummer ett.

Bara en svensk har tidigare valts som etta, Mats Sundin 1989.

"Jag behöver återhämta mig, det har varit ett intensivt år och det kommer att hända mycket i sommar. Jag måste tänka långsiktigt, min karriär ligger framför mig", säger Rasmus Dahlin som den här säsongen har spelat 82 matcher i klubb- och landslag.

"Får respektera"

Förbundskaptenen Rikard Grönborg säger till TT:

- Det får man respektera. Han känner sin egen kropp och knopp och var han är någonstans.

ANNONS

Dahlin var tänkt att bli den stora stjärnan i U18-VM i mitten av april i Ryssland, men var aktuell även för stora VM i Danmark den 4–20 maj.

Frölundabacken var med i OS i Pyeongchang, men fick inte mycket speltid i turneringen där Sverige åkte ut redan i kvartsfinal mot Tyskland.

Tre Kronor började sina förberedelser för att försvara fjolårets VM-guld på tisdagen. Då samlades en talangfull trupp i Norrköping för dubbellandskamper mot Slovakien i Norrköping och Oskarshamn på torsdag respektive fredag.

Nej från Omark

En annan stor profil som tackat nej till VM-spel är forwarden Linus Omark, poängbäste svensk i OS med sju assist.

- Linus har tackat nej. Det är absolut en spelare som vi hade velat se nu och se om han hade kunnat göra resan till VM precis som han gjorde förra året. Men man får respektera beslutet, det slutade ju på ett tufft sätt i Salavat och han känner väl att han behöver vila upp kroppen för nästa säsong, säger Grönborg om Omarks vars lag åkte ut i en sjunde och avgörande kvartsfinal i KHL-slutspelet.

ANNONS

Tre Kronors trupp mot Slovakien innehåller tolv debutanter, men också fem OS-spelare samt forwardsduon Anton Rödin, Davos, och Johan Sundström, Omsk, som föll ur OS-diskussionen på grund av skador.

I fjol tog fyra spelare som var med från början i förberedelserna en VM-plats. Tre Kronors guldlag innehöll 19 NHL-spelare.

TT

Fakta: Tre Kronors VM-förberedelser

5 och 6 april: Slovakien (Norrköping och Oskarshamn).

12 och 14 april: Danmark (Rungsted och Rødovre).

19–22 april Carlson hockey games:

19/4 Ryssland (i Jaroslavl), 21/4 Tjeckien (Pardubice), 22/4 Finland (Pardubice).

26–29 april Sweden hockey games:

26/4 Tjeckien (Södertälje), 28/4 Ryssland (Hovet, Stockholm), 29/4 Finland (Hovet).

4 maj: VM-premiär mot Vitryssland (Köpenhamn).

ANNONS