Isländsk dröm i VM-starten

De gjorde det i EM. Och VM tycks funka lika bra. Island fortsätter att skrälla på fotbollsplan – med 1–1 mot Argentina i VM-debuten.

ANNONS
|

I mitten av andra halvlek hände det där som små fotbollsmålvakter egentligen bara kan drömma om.

I sin VM-debut – i sitt lands hela VM-debut – ställs man mot världens bästa fotbollsspelare från elva meter.

Och fixar det.

- När man går in i ett VM för första gången har man med sig ett par drömtankar – och en av dem var definitivt att rädda en straff från Messi. Så när de blåste så tänkte jag bara: nu är det min tur, berättar Hannes Halldorsson från lilla Randers i den danska ligans bottenträsk efter insatsen mot Leo Messi – superstjärna och nationalidol i Argentina.

ANNONS

"Bra känsla"

De isländska lagkamraterna var visserligen rätt säkra på att Halldorsson skulle rädda. Och han själv var rätt optimistisk på förhand.

- Jag brukar titta på straffar kvällen innan (en match) och jag gjorde det nu också. Jag visste att han skulle slå en straff om det blev en och jag hade en ganska bra känsla på förhand, säger 34-åringen från Reykjavik.

För Argentina och Messi blev straffen symptomatisk.

Det var enormt mycket bollinnehav, mängder av passningar och löpningar – men inte tillräckligt bra.

Sergio Agüeros vackra 1–0-skott efter 19 minuter kvitterades bara fyra minuter senare av Alfred Finnbogason. Och mer än så blev det inte.

Nöjda backar

Visserligen gungade merparten av Spartak-stadion av inresta argentinska fans på lördagseftermiddagen. Men de isländska blåtröjorna fanns där också i mängd, med sin numer välkända vulkanklappning.

Och precis som mot England, Portugal och övriga Europaeliten i EM 2016 fick islänningarna jubla här också.

- Det är j-a viktigt. En poäng mot Argentina i första matchen är bra för oss, även om vi gick in för att vinna matchen, säger förre IFK Göteborg-spelaren Ragnar Sigurdsson.

ANNONS

TT: Hur jobbigt var det när de rullade runt?

- Det är inte så jobbigt för oss som mittbackar, man står mycket stilla, flyttar lite höger och vänster. Men det är mer för koncentrationen som det är svårt, att vara "på" hela tiden, säger Sigurdsson.

- Man måste vara fokuserad hela tiden i 95 minuter, måste titta runt och vara på tårna hela tiden. Glömmer man det en sekund så är de förbi, konstaterar lagkamraten Birkir Saevarsson – tidigare i Hammarby.

"Mardröm att möta"

Medan islänningarna stod kvar och länge och gärna pratade både isländska, svenska, engelska och andra språk med journalistkåren på plats, så skyndade merparten av argentinarna snabbt in i sin spelarbuss. Förbundskapten Jorge Sampaoli valde snabbt att titta framåt.

- Den missade straffen är nu bara statistik, en del av det förflutna. Vi måste vara starka som grupp, tro på oss själva och veta att vi har alla verktyg för att slå vilket lag som helst, säger Sampaoli på sin presskonferens efteråt.

ANNONS

Island vet i sin tur att de har alla verktyg för att inte förlora mot vilket lag som helst.

- Det här är en stil som passar oss. Jag tror att vi är en mardröm att möta, säger målvaktshjälten Halldorsson.

Moskva, TT:s utsände

Fakta: Nordiska VM-debuter

Island gläds över sin lyckosamma VM-debut mot Argentina. Men faktum är att Sverige ändå var snäppet vassare i sin VM-premiär mot samma land en gång i tiden. Så här har de nordiska länderna lyckats i sina debutmatcher:

* Sverige 1934: 3–2 mot Argentina

* Norge 1938: 1–2 mot Italien, efter förlängning

* Danmark 1986: 1–0 mot Skottland

* Island 2018: 1–1 mot Argentina

Finland och Färöarna har ännu inte spelat något VM-slutspel.

ANNONS