Jekaterinburg – tsarens sista stad

Där Rysslands siste tsar mötte sitt öde ska även Sveriges VM-gruppspel avslutas. Jekaterinburg är VM:s östligaste spelplats, vid Uralbergens fot.

ANNONS
|

Rysslands fjärde största stad var känd som Sverdlovsk under Sovjettiden efter kommunistledaren Jakov Sverdlov (1885-1919). Han var en av de tyngsta ledarna i den ryska revolutionen och spelade sannolikt en tung roll i dramat i Ipatiev-huset den 16–17 juli 1918.

Där nere i källaren sköts då den avsatte tsaren, NikolajII, ihjäl tillsammans med hela sin familj. Deras kroppar fraktades sedan ut till en ravin utanför staden där de brändes och begravdes, två gånger om för säkerhets skull. Både på dödsplatsen och begravningsplatsen reser sig nu ortodoxa kyrkor. "Kyrkan på blodet", där Ipatiev-huset en gång stod innan det revs 1977, är i dag stadens främsta vallfärdsort och turistattraktion.

ANNONS

Jekaterinburgs ursprungliga namn, som staden fick tillbaka 1991, kommer från tsar Peter den Stores hustru, som regerade som KatarinaI (1725–27) efter makens död.

Staden ligger alldeles öster om Uralbergen, vid floden Iset, vars vatten rinner österut och norrut och till sist hamnar i den väldiga Ob-Irtysj.

Politiskt har Jekaterinburg i flera år varit nästan unikt som en av få ryska storstäder att ledas av en oppositionspolitiker, Jevgenij Rojzman, som dock avgick tidigare i våras.

Bland Rojzmans företrädare som politiker i området finns för övrigt Boris Jeltsin, som var lokal partichef i Sverdlovsks län på 1970-talet.

Moskva, TT:s korrespondent

Fakta: Jekaterinburg

Läge: Vid Uralbergen, vid floden Iset.

Folkmängd: 1,4 miljoner.

Arena: Centralstadion (35000 platser), invigd 1957, renoverad till 2018.

Hemmaklubb: Ural, med som bäst en åttondeplats i den ryska ligan, senast 2016. Slutade tolva i årets ligaspel.

Matcher i VM (svensk tid):

15 juni, 14.00, grupp A: Egypten-Uruguay

21 juni, 17.00, grupp C: Frankrike-Peru

24 juni, 17.00, grupp H: Japan-Senegal

27 juni, 16.00, grupp F: Mexiko-Sverige

ANNONS