Jonas Jerebko, till vänster, har dragit på sig Utah Jazz-linnet igen. Arkivbild.
Jonas Jerebko, till vänster, har dragit på sig Utah Jazz-linnet igen. Arkivbild.

Jerebko trivs i osjälviskt Utah

Jonas Jerebko har kommit till sitt tredje NBA-lag, Utah Jazz. Där hoppas han få röra bollen mer än tidigare i karriären.

ANNONS
|

Jonas Jerebko tillbringade barndomens svenska somrar i ett lila Karl Malone-linne.

Färgen är historia, men den här säsongen tar 30-åringen på sig Utah Jazz dräkt igen. Efter åtta år i Detroit och Boston ska Jerebko spela för sitt tidiga favoritlag i NBA-basketen.

Den svenske forwarden trivs i Salt Lake City, han gillade vad coachen Quin Snyder sade när han valde var han skulle fortsätta sin karriär och han älskar lagets internationella sammansättning (åtta nationaliteter) och spelsätt.

- Vi passar bollen här. Man vet inte vems kväll det ska bli. Lagets djup är en av våra styrkor, säger han till klubbens webbplats.

ANNONS

"Swedish Swish"

Om bollen når Jerebko är han förberedd. I Utah vill han visa sin fulla potential – men är inte säker på att han gillar sitt nya smeknamn: "Swedish Swish".

- Jag vill ju svischa i några bollar, men jag vet inte... jag har jobbat stenhårt i åtta år och förvandlat mig själv till en skytt. Efter jobbet jag lade ned inför förra säsongen och inför den här känner jag att jag kan skjuta i klass med de bästa.

Det innebär inte att han överger framgångskonceptet som han har byggt karriären på.

Jerebko kom till NBA som grovjobbare säsongen 2009–2010. Han kommer att fortsätta jaga förlupna bollar, ställa sig i vägen för framrusande 120-kilosångvältar och foula hårt om det behövs.

- Jag spelar utan respekt och har aldrig brytt mig om vem jag möter. Jag vill alltid göra bra saker för laget. Man måste göra det som krävs, säger han.

ANNONS

Begränsad speltid

Enda orosmolnet hittills är den begränsade speltiden under försäsongen. Jerebko har varit bänkad i två av fem matcher – Utah Jazz har vunnit samtliga – och spelat i snitt åtta magra minuter.

Det krävs mer om han ska hinna visa upp hela sitt register.

TT
Fakta: Jonas Jerebko

Född: Den 2 mars 1987 (30 år).

Längd/vikt: 206 cm/105 kilo.

Position: Forward.

Klubb: Utah Jazz.

Karriär: Marbo 2005–06, Plannja 2006–07, Angelico Biella (Italien) 2007–09, Detroit Pistons 2009–15, Boston Celtics 2015–17, Utah Jazz 2017–.

ANNONS