Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170111-afrikamasterskap-397197_se.ttela_1.jpg
Kalidou Koulibaly, här i Napolis färger, tror på sitt Senegal i Afrikanska mästerskapen.

Kampen om bäst i Afrika börjar

Försvarar Elfenbenskusten titeln? Eller är det dags för Senegal att lyfta bucklan för första gången? Och hur bra är nykomlingen Guinea–Bissau? Svaren kommer inom kort. I helgen inleds Afrikanska mästerskapen i fotboll.

Värdnationen Gabon öppnar mot debutanten Guinea-Bissau i Libreville på lördag eftermiddag och allt annat än seger för Gabon – med Dortmunds hypersnabbe Pierre-Emerick Aubameyang i anfallet – ses på förhand som en skräll.

Eller har Guinea-Bissau, den forna portugisiska kolonin med knappt två miljoner invånare, något på gång? Fram till kvalet hade landslaget inte satt några djupare spår i den afrikanska fotbollens historia, men slog ut både Kongo-Brazzaville och Zambia och avancerade 78 placeringar på världsrankningen förra året.

Ingen semestertripp

- Jag vill göra en sak klar, vi åker inte till Gabon på semester. Min trupp innehåller 23 stolta, professionella fotbollsspelare som enbart tänker på att skänka glädje åt Guinea-Bissaus folk. Bästa sättet att åstadkomma det är att vinna matcher och avancera till kvartsfinal i vår debut, säger förbundskaptenen Baciro Candé, 68, till nyhetsbyrån AFP.

Till skillnad från nationer som Gabon, Kamerun, Elfenbenskusten, Ghana och Senegal saknar Guinea-Bissau stjärnor som gjort sig ett namn i europeiska storklubbar. Det är inget att fästa någon vikt vid, menar lagkaptenen Bocundji Ca. I Guinea-Bissau handlar allt om laget, inte jaget.

- Vi anfaller tillsammans och vi försvarar tillsammans. Jag inser att det låter väldigt enkelt, men vårt landslag jobbade inte som ett lag förrän alldeles nyligen. Lagarbetet har verkligen förvandlat oss, säger 30-åringen till AFP.

- Vi är fast beslutna om att njuta av att vara här och i laget tror vi att vi har allt att vinna och ingenting att förlora. Våra motståndare kan ägna sig åt att oroa sig.

I samma grupp (A) möts Kamerun och Burkina Faso några timmar senare på lördag.

Senegal utmanare

Regerande mästarna från Elfenbenskusten visade mot Sverige i Abu Dhabi att "Elefanterna" blir att räkna med även i år. Stjärnor som bröderna Yaya och Kolo Touré har avslutat sina internationella karriärer, men Elfenbenskusten rankas ändå som en av favoriterna.

Senegal, som aldrig vunnit mästerskapen, kan också ha något på gång. Mittbacken Kalidou Koulibaly kunde lika gärna ha spelat för Frankrike, där han är född, om bara förbundskaptenen Didier Deschamps ringt. Men samtalet kom aldrig och i stället valde Koulibaly Senegal.

- Jag väntade länge på att bli uttagen till "Les Bleus". Jag visste att chansen fanns när jag kom till Napoli, men jag bestämde mig för Senegal och det är inget jag ångrar, säger en av Serie A:s främsta försvarsspelare, som enligt spekulationer i brittiska och italienska medier på nytt är högaktuell för Chelsea.

Idrissa Gueye (Everton), Cheikhou Kouyaté (West Ham), Sadio Mané (Liverpool) och Keita Baldé Diao (Lazio) är några andra profiler som gör Senegal till en stark utmanare om titeln.

- Senegal har ett utmärkt lag. Vi har unga spelare och många av dem har spelat i Frankrike och är nu i England, säger Koulibaly.

Senegal inleder mot Tunisien på söndag.

Fakta: Afrikanska mästerskapen

Afrikanska mästerskapen inleds på lördag i Gabon med matcherna Gabon–Guinea-Bissau och Burkina Faso–Kamerun.

Grupperna:

Grupp A: Kamerun, Burkina Faso, Gabon, Guinea-Bissau.

Grupp B: Algeriet, Senegal, Tunisien, Zimbabwe.

Grupp C: Marocko, Elfenbenskusten, Kongo-Kinshasa, Togo.

Grupp D: Ghana, Mali, Egypten, Uganda.

Finalen spelas på Stade de l'Amitié i Libreville den 5 februari.

MEST LÄST