Kanotslalomåkare avstängd i ett år

Svensk kanotslalom skakas av ett bråk mellan utövare och förbund. Landslagsåkaren Monika Mitasikova har stängts av från landslaget i ett år, medan hennes pojkvän Isak Öhrström – som var med i OS 2016 – varnats.

ANNONS
|

Motiveringen från Svenska kanotförbundet är "oacceptabelt uppförande" under EM i sommar, men de båda kanotisterna säger att de är oförstående om vad det handlar om, skriver DN.

- De säger att vi har brutit mot förbundets värdegrund, men de kan inte specificera vad vi har sagt eller gjort. Sättet de har hanterat det här på är fruktansvärt, säger han Öhrström till tidningen.

I anmälan står bland annat att Mitasikova "varken respekterar eller accepterar den ledare som kanotförbundet utsett i form av Sixten Björklund". Enligt DN talade disciplinkommittén aldrig med varken Isak Öhrström eller Monika Mitasikova innan domen föll och förbundet är fåordiga kring vad som faktiskt ligger till grund för beslutet.

ANNONS

"Desperat"

Karin Falk, en av medlemmarna i kanotförbundets disciplinkommitté, säger att hon tycker beslutet är rimligt med tanke på den påstådda förseelsen.

- Vi har fått in massor av information som ligger till grund för vårt beslut. Den information vi har kan jag dock inte berätta om, säger hon till DN.

Monika Mitasikova kan inte alls förstå vad som händer, säger hon.

- Det gör mig desperat kring det hela för jag vet inte vad problemet är och vad de tror att jag har gjort. De har inte ens frågat mig eller folk omkring mig. Det känns läskigt att det kan gå så här långt utan att de har kontaktat mig eller någon annan.

Möte under EM

Dagens Nyheter har även pratat med parets coach Jim Jayes, som fanns med under EM i Prag. Han beskriver situationen som "märklig" och berättar att det under EM bland annat hölls ett möte där Jayes, Isak Öhrström, Monika Mitasikova och Sixten Björklund deltog.

ANNONS

- Monika var ärlig, hon sa att hon inte hade förtroende för Sixten som ledare, att hon inte tyckte att han ledde landslaget på ett effektivt sätt. Isak tyckte samma sak, säger han.

Paret ska överklaga domen.

"Om det blir en fråga för styrelsen tar de beslut baserad på den information som finns tillgänglig då. Om någon inte är nöjd med styrelsens eventuella beslut kan prövningstillstånd i Riksidrottsnämnden begäras. I övrigt lämnar vi ingen ytterligare kommentar då det är ett pågående ärende", skriver kanotförbundet på sin hemsida.

Isak Öhrström var Sveriges ende deltagare i kanotslalom i OS 2016. Både han och Mitasikova satsar mot OS 2020.

TT
ANNONS