Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

"Kommer att skada fotbollen"

Internationella fotbollsförbundets förslag att utöka VM till 48 lag får skarp kritik – från en av världens bästa ligor, den spanska. Andra parter är försiktiga, positiva och negativa i sin kritik.

- Vi känner oss väldigt dåligt informerade, särskilt eftersom de stora ligorna borde bli tillfrågade. Det här kommer att skada fotbollen, och vi kommer att bestrida beslutet, säger Javier Thebes till Marca, ordförande för spanska ligan, till Marca enligt Aftonbladet.

Engelska fotbollsförbundet FA är mer avvaktande:

"Vi kommer att samråda med Fifa, Uefa och de andra europeiska organisationerna för att sätta oss in i hur ett VM med 48 lag kommer att fungera. Det viktigaste är att man tar hänsyn hur det påverkar supportrar, spelare, ligor och lag. Vi förväntar oss en ordentlig genomgång innan beslut tas", skriver FA i ett uttalande.

Samarbetsorganisationen ECA, som representerar fler än 200 klubbar i Europa, säger i ett uttalande att beslutet baserats på "politiska orsaker i stället för sportsliga".

"Vi kan inte se fördelarna med att ändra det nuvarande formatet med 32 lag som har visat sig vara perfekt ur alla perspektiv", heter det också i uttalandet från ECA.

- Jag är inte nöjd med beslutet. Min främsta oro är att attraktionskraften för matcherna blir mindre, säger Reinhard Grindel, ordförande i det tyska förbundet.

I Afrika var tongångarna annorlunda.

Phillip Chiyangwa, ordförande i Zimbabwes fotbollsförbund, hyllar beslutet.

- Det är bra, för det gör att fler afrikanska lag kommer till VM. Det är väldigt positiv, säger Chiyangwa.

MEST LÄST