Jubel i Somalias lag efter reduceringen till 1–8 i VM-premiären mot Slovakien. Abdirahmaan Barkhadle (10) gratuleras efter sitt fina skott på hörna.
Jubel i Somalias lag efter reduceringen till 1–8 i VM-premiären mot Slovakien. Abdirahmaan Barkhadle (10) gratuleras efter sitt fina skott på hörna.

Mål gladde Somalia i VM-premiären

Somalias landslag, med bas i Borlänge, fick en tung start när bandyns B-VM inleddes på måndagen. Slovakien vann premiärmatchen i Trollhättan med 8–1. Men Somalias spelare gladdes åt att man gjorde mål.

ANNONS
|

Den udda bandynationen från Afrika gjorde VM-debut 2014. Historien om det ljusblå landslaget började med ett integrationsprojekt i Borlänge, som blivit hemstad för några tusen somalier. Verksamheten blev rikskänd genom filmen "Trevligt folk" av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Nu har Somalias spelare hunnit få VM-rutin. Av att delta, inte av segrar. Efter fem VM, med totalt 29 spelade matcher, väntade laget ännu på sin första vinst.

Sent besked

Förutsättningarna när årets B-VM startade var inte optimala. Somalia såg länge ut att missa turneringen efter strul med anmälningen. Men så lämnade Mongoliet återbud i ett sent skede, och Somalia tackade ja till den lediga platsen för mindre än två veckor sedan.

ANNONS

- Vi blev glada. Men det kom som en chock, säger Abdirahmaan Barkhadle, som var Somalias målskytt i premiären.

Laget tränar normalt minst två gånger i veckan i Borlänge, men motivationen tröt lite när man trodde sig missa VM.

- Vi har kört för fullt de senaste veckorna, lovar dock Barkhadle.

22-åringen, som är född och uppvuxen i Sverige, gjorde VM-debut 2015. Vad har varit det bästa under VM-äventyren?

- Att göra mål, svarar Barkhadle med ett leende.

Han har gjort mål i flera VM, och reduceringen till 1–8 mitt i andra halvlek i måndagens VM-premiär kom med ett högt, fint skott på hörna.

ANNONS

Farten svårast

Då hade Slovakien tagit ledningen redan i andra minuten, och sedan bara dragit i från.

- Det svåraste med bandy är att man måste ha konstant fart hela tiden. Bandy går riktigt fort. Du måste vara i varv hela tiden, säger Abdirahmaan Barkhadle.

- Men vi spelade bra, tycker jag, säger han om premiären.

Målvakten Mowlid Ibrahim var också duktig och räddade bland annat ett straffslag.

De flesta av Somalias VM-spelare bor i Borlänge, eller dess närhet. Andra har spridits över landet med åren. Rutinerade Anwar Hared har anslutit från Kanada, men chansen att få med flera från olika länder minskade förstås radikalt när lagets VM-biljett blev klar så sent.

Kämpastarkt

Lagmoralen är gruppens styrka.

- Jag har aldrig sett ett annat bandylag gå ut med en sådan vilja. De spelar med hjärtat, för varandra, för Somalia och för Borlänge, säger Magnus Myhr, som är en av två landslagstränare.

ANNONS

Speltiden i B-VM är 2 x 30 minuter, och spelschemat är tajt. Somalia spelar sin andra match redan på måndagskvällen, mot Japan i Vänersborg.

TT

Fakta: Bandy-VM

Bandy-VM i Västsverige började på måndagen och avslutas med VM-final lördag 2 februari.

Tolv nationer deltar i B-VM. I grupp 1 spelar Estland, Kanada, Schweiz, Tjeckien, Ukraina och Ungern. Grupp 2 består av Japan, Kina, Lettland, Somalia, Storbritannien och Slovakien.

B-VM spelas i Vänersborg och Trollhättan.

A-VM inleds på lördag, med bland annat matchen Sverige-Ryssland i Vänersborg. Övriga spelorter är Trollhättan, Ale och Borås.

A-VM spelas i ett nytt upplägg med två rankade grupper. Grupp 1 består av Finland, Kazakstan, Ryssland och Sverige. I grupp 2 finns Nederländerna, Norge, Tyskland och USA.

De två bästa i A-VM:s grupp 1 går direkt till semifinal. Trean och fyran får spela kvartsfinaler (kallat playoff) mot ettan och tvåan i grupp 2.

Nationen som vinner B-VM:s final på fredag får spela i A-gruppen nästa år.

ANNONS