Bales mästerverk gav tredje raka titeln

Två tavlor och ett konstverk låg bakom Real Madrids tredje Champions League-triumf i följd. Liverpoolmålvakten Loris Karius bjöd på första och tredje målet – men Gareth Bales 2–1 var ett mästerverk. Den perfekta bicykletan gav segergreppet som höll.

|

Champions League-säsongens fyra bästa målskyttar fanns på fotbollsplanen i finalen i Kiev, men många kokade ned kampen om Europas finaste klubbtrofé till duellen mellan Cristiano Ronaldo i Real Madrid, 15 fullträffar, och Mohamed Salah i Liverpool, 10.

Efter knappt en halvtimme stod det klart att Liverpools frontman inte skulle kunna slutföra matchen. Salah skadade vänster axel efter en duell med Madrids lagkapten Sergio Ramos och ersattes av Adam Lallana.

Liverpool hade inlett piggt men tappade rytmen efter Salahs skada. Några minuter senare tvingades även Real Madrid till ett tidigt byte när högerbacken Dani Carvajal lämnade planen.

Rakt på foten

Under några minuter drog matchen efter andan men Ronaldo var ju kvar på planen. I den 43:e minuten var portugisen inblandad i situationen som ledde till att Karim Benzema skickade bollen i nät – men domarteamet underkände målet för offside.

Därmed fick ett till synes taget Liverpool med sig 0–0 in i pausvilan.

Premier League-laget startade andra halvlek piggt men efter fem minuter kastade tyska målvakten Loris Karius bollen rakt på Benzemas utsträckta fot – som vidarebefordrade den över mållinjen för 1–0 för Real Madrid.

Om det knäckte Liverpool? Inte alls. Sadio Mané samlade energi i en duell med Ramos då spanjoren föll ihop efter en smäll i ansiktet. Några minuter senare tänkte och rörde sig senegalesen kvickast efter att Dejan Lovren vunnit en nickduell i offensivt straffområde och stötte in 1–1.

Cykelspark gav 2–1

Matchen nådde sitt klimax i den 64:e minuten.

Tre minuter innan Gareth Bale kastade upp kroppen i liggande ställning i luften hade han kommit in på planen i stället för Isco. När bollen nådde fram klippte han till med vänsterfoten. Cykelsparken blev perfekt, Karius var chanslös och Real Madrid hade tagit ledningen igen.

- Jag var förstås besviken över att inte få starta men när jag kom in ville jag göra mitt jobb. Det känns som om jag har blivit starkare och starkare efter jul, sade Bale i TV6.

Efter den smällen kom Liverpool inte tillbaka. Mané hade visserligen en boll i stolpen men när Bale pressade Karius till kvällens andra stora misstag var det över, 3–1.

Real Madrid har därmed vunnit Champions League fyra av de fem senaste åren och tagit hem Europas finaste klubbturnering sammanlagt 13 gånger.

- Jag är naturligtvis förtjust över att lyfta bucklan för fjärde gången, sade tvåmålsskytten.

Fakta: De senaste tio finalerna

2018: Real Madrid–Liverpool, 3–1.

2017: Real Madrid–Juventus, 4–1.

2016: Real Madrid–Atlético Madrid, 6–4 efter straffar (1–1 efter ordinarie tid och förlängning).

2015: Barcelona–Juventus, 3–1.

2014: Real Madrid–Atlético Madrid, 4–1 efter förlängning (1–1 efter ordinarie tid).

2013: Bayern München–Borussia Dortmund, 2–1.

2012: Chelsea–Bayern München, 5–4 efter straffar (1–1 efter ordinarie tid och förlängning).

2011: Barcelona–Manchester United, 3–1.

2010: Inter–Bayern München, 2–0.

2009: Barcelona–Manchester United, 2–0.