Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180319-matchfixning-641002_se.ttela_1.jpg
I fjol ställdes den allsvenska matchen mellan AIK och IFK Göteborg in med kort varsel. Det är en av de matcher som varit utsatta för matchfixningsförsök. Arkivbild.

Många matcher anmälda för matchfixning

Mellan 2012 och 2017 har 54 matcher i de svenska basket- eller fotbollsserierna anmälts eller utretts för misstänkt matchfixning.

Journalisterna Jens Littorin och Magnus Svenungsson kommer med uppgifterna i en kommande bok.

Enligt författarna är siffran bara toppen på ett isberg sedan Sverige på senare år blivit attraktivt för kriminella gäng som försöker tjäna pengar på uppgjorda matcher genom att hota och muta spelare och ledare, skriver Dagens Nyheter.

Det är inte bara matcher i de högsta serierna som är utsatta. Enligt boken "Matchfixarna. Hotet mot nationalsporten" misstänker polisen att matchfixare kunde tjäna tre miljoner kronor på en enda match i fotbollens division 2.

- Många gånger tänker man att man måste ha höga odds. Men för dem – det räcker med två gånger pengarna, om du stoppar in hundra tusen från narkotikaförsäljningen så får du tillbaka tvåhundra tusen, kanske, säger Littorin.

Författarna hävdar att idrotten och politiken varit naiva, okunniga och i många fall inte reagerat tillräckligt snabbt för att få bukt med problematiken, samtidigt som många spelare som hotas inte vill träda fram.

- Kring 2015 vaknade idrotten, och nu har även myndigheterna insett problemet, säger Littorin.

En ny lag som kommer 2019 ska ge polisen flera verktyg att bekämpa matchfixningen.

MEST LÄST