Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sveriges snowboardåkare i OS, Niklas Mattsson och Måns Hedberg i Bokwang. I natt är det dags för kval i slopestyle.

Mattsson Sveriges snowboardhopp

När Sven Thorgren skadades och missade OS är Niklas Mattsson Sveriges främsta snowboardhopp i Pyeongchang. I natt inleds kvaltävlingarna – men lömska vindar kan ställa till det för svenskarna.

Mattsson ger ett lugnt intryck i svenskhuset där pressträffarna inför tävlingarna hålls. Han talar ganska lågmält, men svarar pedagogiskt och lugnt på journalisternas frågor.

Utöver honom tävlar även Måns Hedberg, som sensationellt tog sig tillbaka på brädan efter att ha brutit nacken i mars och nu dras med en fotskada. Men Mattsson har varit starkare i världscupen, han tog en femteplats i slopestyle i Snowmass, Colorado, så sent som i januari. Men även om han gillar backen i Phoenix extremepark i Bokwang finns ett orosmoln: vindarna. Detta märktes av ordentligt på träningarna.

- Så fort det är motvind blir problem, då gick alla kort i två hopp. Vi är känsliga för vind men jag har aldrig varit med om att så lite vind kan sakta ner farten så mycket.

Ska det nu blåsa är det bättre med medvind, tycker han. Men det gäller att tänka till, både för den egna säkerhetens skull och för att tricken ska bli så bra som möjligt.

- Jag fick en knuff i ryggen och det blev en helt annan rotation än vad jag hade tänkt.

I bästa fall går det att förbereda sig, tänka till hur åket ska genomföras. Men i värsta fall krävs till och med improvisation mitt i tävlingsåket.

- Det gjorde jag på VM. Men jag hoppas det inte blir så farligt blåsigt.

Grundplanen för åket har han klar: 12, 12, 14. Vilket förenklat betyder snurr på tre och ett halvt varv, därefter samma sak åt andra hållet och fyra varv i sista hoppet.

Största chansen har han enligt egen utsago i slopestyle, där man förutom hoppar även gör rails och åker på räcken. Detta jämfört med big air där åkarna gör ett stort hopp.

- Ja, jag och Måns har satsat på det. Där man kan visa mest bredd, rails, övergångar och hopp. Vad gäller big air så kör vi ungefär samma trick i båda.

TT: Ditt drömscenario?

- Att gå till final. Och att sätta åket i final. Skulle det räcka till medalj så är det en dröm som inte går att beskriva, säger Niklas Mattsson.