Danmark hoppas och tror på vidare spel i VM

Frankrike är redan framme och passar på att vila spelare. Danmark vill också dit – till åttondelsfinal i VM.

ANNONS
|

Med tre poängs marginal till grupptrean Australien och motstånd i form av ett redan kvalificerat Frankrike så är det egentligen inte mycket som talar för att Danmark ska missa sin chans.

Ändå tänker inte tränare Hareide gå in för att bara säkra poängen mot Frankrike i Paris.

- Om du ställer in spelarna på att det räcker med en poäng så tror jag att du kan få in en passivitet i laget. Men det är klart att vi vet att det är nog med en poäng, så därför kanske organisationen blir lite annorlunda. Det viktigaste för oss nu är att inte ge så mycket utrymme som vi gjorde mot Australien, säger Hareide på sin presskonferens nere i källaren på Luzjniki-stadion.

ANNONS

Koll på Australien

Danmark behöver en poäng för att säkra en plats i åttondelen – men klarar sig även på förlust, om redan utslagna Peru tar poäng mot Australien. Offensive spelmotorn Christian Eriksen lovar dock att han inte tänker intressera sig för hur det går i den matchen.

- Men om Peru leder med 5–0 kanske vi kan slappna av...

Den danska ledarstaben kommer dock att ha koll på läget mellan Australien och Peru.

- Men jag är inte så säker på att spelarna får veta det, säger Hareide.

Möter Argentina?

Med största sannolikhet får sedan gruppens tvåa möta Kroatien i åttondelsfinal, medan gruppvinnaren ställs mot antingen Nigeria, Island – eller rentav Leo Messis Argentina.

- Men vi fokuserar inte på eventuella motståndare. Det gäller bara att tänka på vad vi ska göra, säger franske mittbacken Raphaël Varane.

ANNONS

Real Madrid-spelaren tar över som lagkapten då Deschamps vilar målvakten Hugo Lloris till förmån för Marseilles Steve Mandanda.

Jämfört med Frankrikes seger mot Peru senast väntas även bland andra Thomas Lemar och Presnel Kimpembe nu få chansen från start. Upp till sex ändringar väntas, enligt franska tidningen L'Équipe.

"Bästa gruppen"

Förbundskapten Didier Deschamps förklarar förändringarna som ett sätt att hålla uppe stämningen i landslagsgruppen – men är samtidigt ute efter ett bra resultat.

- Vi vill säkra förstaplatsen i gruppen. Sedan spelar det naturligtvis in vilka som har spelat mycket, vilka som inte har spelat och vilka som har kort. Men det här ger mig också en chans att hantera min grupp. Vi har en grupp på 23 spelare. Och alla spelare som är här är det för att de är kapabla att vara startspelare, säger Deschamps.

Åge Hareide ser heller inte bytena som en särskilt stor försvagning.

- De har en stor och bred trupp så det är bra spelare som kommer in. Jag tror inte det spelar så stor roll för de vill säkert visa att de är kandidater till att spela från start framöver, säger norrmannen, som med fast röst och fast blick lovar sitt adoptivland en framgång.

ANNONS

- Det här är den bästa gruppen spelare som jag har jobbat med. Ja, jag tror att vi går vidare, säger Åge Hareide.

Moskva, TT:s utsände

Fakta: Förutsättningarna i grupp C

Med två segrar på två matcher är Frankrike redan klara för åttondelsfinal och vinner dessutom gruppen om det blir minst en poäng mot Danmark.

Danmark vinner gruppen på seger mot Frankrike och slutar tvåa vid oavgjort – och även vid förlust om Peru samtidigt tar poäng mot Australien. Även om Australien vinner och Danmark förlorar kan faktiskt Danmark gå vidare – men då krävs maximalt en dansk uddamålsförlust, samtidigt som Australien bara får vinna med ett mål och dessutom måste göra färre mål än vad danskarna gör.

Australien måste vinna mot Peru och samtidigt hoppas att Frankrike slår Danmark med rätt siffror.

Peru är redan utslaget efter två förluster.

ANNONS