Nelin om tuffa tiden: "Mycket nere i skiten"

När landslagskompisarna vittnar om hur OS-succén hjälpt dem under den tuffa försäsongen beskriver Jesper Nelin en annan situation.

ANNONS
|

Helgens världscuppremiär i Pokljuka blev ingen succé. Jesper Nelin drog på sig en straffrunda när Sverige blev åtta i mixedstafetten.

Men Nelin vet att det inte är nu utan i hemma-VM i mars som han ska vara som bäst. Han litar på förbundskapten Wolfgang Pichler som är känd för sin hårda försäsongsträning.

- Wolfgang lägger ju bara på mer för varje år och det har varit extremt mycket i år. Framför allt den hårda träningen, säger Nelin.

ANNONS

- Så jag har varit väldigt ojämn och mycket nere i skiten...

26-åringen beskriver att passen för varje år får exempelvis ytterligare en intervall.

- Jag har haft mycket svackor, både mentalt men även fysiskt. Men mycket är nog mentalt. Det är inte bara att det är mycket och hård träning, det är liksom psykiskt knäckande träning. Det är grispass verkligen. Det är tufft för huvudet att klara träningen, säger han.

Fick vila en dag

Ett av mardrömspassen är när de kör 6x10 minuter rodd följt av 6x10 minuter cykel.

- Det är ju riktig pannbensträning, det är ju hemskt. Och det är mycket sådana pass. Det är lätt att det tar knäcken på en.

ANNONS

TT: Hur har du mått när du varit nere i en svacka?

- Jag hade en period där jag verkligen var nere, och det märkte ju Wolfgang. Han såg det på mina filer, jag tränade men det blev inga bra pass. Då fick jag vila, och det räckte ju med en dag och sen var jag tillbaks. Och då är det inga problem att vara nere i skiten, så länge man kommer tillbaks efter vila.

TT: Vad får dig att ändå gå upp och köra ett träningspass igen?

- När man får till en tävling som man verkligen känner att i dag gick det bra. Då är det värt allt. Och det vet man ju, det är därför man orkar ta sig upp på morgonen, det är värt allt slit. Som OS till exempel, det är värt hela årets slit.

ANNONS

Nelin var med i herrarnas stafettlag som skrällde och tog OS-guld i Sydkorea.

Johan Olsson imponerad

Skidåkaren och bragdguldmedaljören Johan Olsson hjälpte Nelin att förstå storheten i den prestationen. På Instagram skrev Olsson bland annat att stafettlaget ”stått för ett av de allra finaste idrottsögonblicken i mitt liv, tillsammans med Foppas straff i Lillehammer, Ravellis räddning i VM -94, Kallas spurt i Sochi”.

- Han jämförde med sådana där riktiga så man tänkte "fan, det är ju helt sjukt".

- En sån grej var jäkligt häftig. Jag har ändå sett upp till Johan, hans femmil som han gjorde i Val di Fiemme har ju varit ett av mina favoritögonblick inom idrott och så säger han samma sak om vår stafett, det blir ju... ja, det var häftigt.

"Vi vet att vi kan"

I år är största målet hemma-VM i mars. Och skidskyttelandslaget går in i säsongen med väldigt mycket träning i kropparna – och en annan mental känsla.

ANNONS

- Skillnaden är väl egentligen att förut tänkte man att vi kan ju vara där uppe. Men nu är det mer att man vet det. Vi kan vinna, inga problem liksom.

På onsdag fortsätter världscuppremiären med herrarnas distanslopp, säsongens första individuella tävling.

TT

Fakta: Världscuppremiären i Pokljuka

På onsdag fortsätter tävlingarna i Pokljuka med säsongens första individuella lopp. Här är programmet:

Onsdag: 20 km, herrar (14.15)

Torsdag: 15 km, damer (14.15)

Fredag den 7 december: Sprint, herrar (14.15)

Lördag den 8 december: Sprint, damer (14.15)

Söndag den 9 december: Jaktstart, damer (11.45), herrar (14.45)

Fakta: Jesper Nelin

Född: 3 oktober 1992 (26 år).

Från: Borås.

Bor: Östersund tillsammans med flickvännen och OS-guldmedaljören Hanna Öberg.

Klubb: Piteå Skidskytteklubb

Meriter: OS-guld i herrstafett 2018, en världscupseger i stafett 2018.

ANNONS